Benjamins hjärta räddades tack vare forskningen

På våren 2008 väntade Maria sitt första barn och var full av förväntan på det nya livet. En förväntan som byttes mot stor oro när man upptäckte ett allvarligt hjärtfel på barnet. Läs Marias berättelse om att få ett hjärtebarn och hur hon idag arbetar för att stödja forskningen.

I maj 2008 var Maria gravid med sitt första barn och full av förväntningar och tankar på hur det nya livet som mamma skulle bli. De blivande föräldrarna var nervösa och spända när de kallades till ultraljudet och det var vid det tillfället som allting ändrades.

-Sköterskan konstaterade att jag väntade en son, men det hon också såg var att det lilla barnet skulle födas med ett hjärtfel. Kroppspulsådern och lungpulsådern hade bytt plats och var kopplade till fel hjärtkammare, berättar Maria.

Hjärtfelet innebar att det syrerika blodet pumpades tillbaka till lungorna och att det syrefattiga blodet fördes tillbaka ut i kroppen. Dessutom upptäckte man ett hål mellan hjärtats kamrar.

Operation bara tre dagar efter födseln

Maria födde sin son som fick namnet Benjamin. Bara tre dagar gammal behövde han genomgå en stor operation i Lund. Som tur var behövdes bara ett ingrepp och allt gick bra. Efter att den lilla familjen bott på barnsjukhuset i tre veckor fick de till slut åka hem igen.

-Efter den omtumlande första tiden insåg jag hur avgörande det var att Benjamins hjärtfel upptäcktes redan i magen. Vår tids forskning är viktig för att upptäcka denna typ av hjärtfel så tidigt möjligt. Utan denna forskning hade inte Benjamin förmodligen inte överlevt, konstaterar Maria.

I dag är Benjamin 8 år gammal. Han är en pigg, glad och väldigt kärleksfull kille med mycket spring i benen. Varje år går han på undersökning för att se att allt ser bra ut och det kommer han behöva göra resten av sitt liv.

Anordnar tävling för att stödja forskningen om barns hjärtan

Idag arbetar Maria inom hälsa och inspirerar företag och privatpersoner till ett mer aktivt liv genom att delta i steg- och aktivitetstävlingar. Under februari och mars i år anordnas tävlingen Hjärtslaget där 50 kronor för varje anmäld deltagare går direkt till Hjärt-Lungfonden och forskningen om barns hjärtsjukdom.

-För mig innebär en god hälsa att vi mår bra på insidan och tar hand om oss. Alla kan vi drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Det är inte bara äldre utan vi ser att det går ner i åldrarna och en anledning kan vara stress. Ofta kan stress i sig leda till sämre levnadsvanor som ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Maria.

Steg- och aktivitetstävlingen Hjärtslaget är ett konkret verktyg för att motverka stress och ohälsa på arbetsplatsen och samtidigt bidra till forskningen om barns hjärtan.

Läs mer om tävlingen och anmälan här.