Ingen vet varför Emelies hjärta stannade

Knappt en vecka efter att Emelie kommit hem från BB med sin nyfödda son ramlade hon plötsligt ihop i vardagsrummet. Hon hade drabbats av ett hjärtstopp.

Kvinna med långt brunt hår och gul jacka vid hav

Emelie är i dag 35 år och minns ingenting alls från den där dagen för snart två år sedan då hennes hjärta plötsligt stannade. Några dagar innan det otroliga hände hade hon kommit hem från sjukhuset efter att ha fött sitt andra barn.

Under senare delen av graviditeten hade Emelie haft högt blodtryck och kraftig huvudvärk. Problemen fortsatte efter förlossningen och hon fick blodtryckssänkande medicin på BB och blev utskriven och åkte hem till sitt nya liv som tvåbarnsmamma.

Fick anfall med tryck över bröstet

– Dagen efter att jag kom hem fick jag en första känning. Jag var nere i tvättstugan och kände mig plötsligt väldigt yr och illamående och fick ett starkt tryck över bröstet, ut i armarna och upp i tinningarna. Det kändes som att jag skulle dö och jag ropade på min man.

Efter en kort stund släppte smärtan och eftersom Emelie känt sig dålig och haft huvudvärk så länge kände hon då ingen större oro över det som hände. 

– Jag tänkte att det nog var ett kraftigt blodtrycksfall eller möjligen att jag fått någon form av panikångest. Tanken slog mig aldrig att det kunde vara något med hjärtat. Jag var ju så ung och har alltid varit frisk.

Plötsligt stannade hjärtat

Dagen efter händelsen i tvättstugan hade Emelie en återbesökstid med sonen. Blodtrycket var högt och huvudvärken sprängde. Personalen instämde i Emelies misstankar om att det kunde vara ett blodtrycksfall eller panikångest och hon hänvisades till mödravården. När hon två dagar senare kom dit för uppföljning kände hon sig inte bättre och bad om att få bli undersökt av en läkare. 

– De sa att jag fick vända mig till vårdcentralen och jag blev arg och åkte hem och kände att jag inte fick någon hjälp. När jag kom hem skulle min man åka till frisören, men jag bad honom att stanna hemma för jag kände mig orolig.

Det skulle visa sig att den inställda klipptiden räddade Emelies liv. När hennes man kommer in i vardagsrummet ligger Emelie livlös i soffan och är alldeles blå i ansiktet. Han får panik och ringer 112 som hjälper honom att starta hjärt-lungräddning via högtalartelefon.

Efter elva minuters upplivningsförsök utan resultat kommer äntligen ambulanspersonal med en hjärtstartare. Sex gånger försöker man starta hjärtat med elektriska stötar och hon får ett antal adrenalinsprutor, men Emelie vaknar inte.

– Till slut tog de med mig i ambulansen till sjukhuset. Min man var då helt övertygad om att jag vad död, men i ambulansen lyckades de på det nionde försöket med hjärtstartaren att få liv i mig. Jag har inga minnen alls, men de har sagt att jag skrek och hade otroligt ont.

På sjukhuset började man direkt undersöka vad som orsakat hjärtstoppet och hittar till slut ett kranskärl i hjärtat som brustit. Emelie blir sövd och opereras och man sätter in två stentar. I nästan två dygn ligger hon nedsövd och nedkyld till 36 grader innan man väcker henne.

Snabb utskrivning men lång väg tillbaka 

Så snabbt som tio dagar senare fick Emelie åka hem från sjukhuset eftersom hon återhämtat sig så bra, men det blev en tuff första tid hemma med en nyfödd bebis samtidigt som syrebristen under hjärtstoppet orsakat hjärntrötthet och hon ordinerats vila.

– De sa på sjukhuset att det var rekord i snabb utskrivning efter hjärtstopp och jag var otroligt lycklig över att varje dag vakna upp och vara vid liv, men det var jättetufft att få ihop familjelivet eftersom läkarna helst ville att jag skulle vila i ett mörkt rum hela dagarna.

Tack vare stöd från familjen kunde livet rulla på men i Emelies huvud snurrade tankarna kring om det kunde hända igen och hon ville få svar på varför kärlet i hjärtat hade brustit och orsakat hjärtstoppet. Läkarna har fortfarande inte kunna ge ett svar på varför just Emelie drabbats, men hon fick ett namn på sin diagnos ”spontan kranskärlsdissektion”. 

– I USA har forskningen kring tillståndet kommit längre än i Sverige och min önskan är att kunskaperna ökar även här och att de som drabbas kan få bättre och snabbare hjälp.

Facebook-grupp med andra drabbade ger stöd

Genom en internationell Facebook-grupp fick Emelie kontakt med ett par andra svenska tjejer som också drabbats. Tillsammans startade de en egen grupp för att kunna dela med sig av sina erfarenheter.

– I dagsläget är vi åtta stycken i Facebook-gruppen och några av oss har träffats och jag är jätteglad över att kunna prata med andra som har liknande upplevelser. Jag hoppas nu att vi kan nå ut till fler som drabbats och som kan behöva stöd.