Röd druvjuice bra för hjärtat

Att rödvin i måttliga mängder kan vara bra för hjärtat är känt från flera studier, men även röd druvjuice kan ha positiva effekter visar ny forskning från Linköpings universitet

I en studie som publicerats i tidskriften International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases har farmakologiforskaren Ingrid Persson testat om någon kemikalie i vinet påverkar enzymet ACE som spelar en viktig roll vid uppkomsten av högt blodtryck. Patienter med hjärt-kärlsjukdom får så gott som alltid ACE-hämmare, dvs ett läkemdedel som hämmar det aktuella enzymet.

Flavonoider ger positiv effekt

I studien fick odlade mänskliga celler bada i rödvin, vitt vin, rosévin, vit och röd druvjuice, kosttillskorttet resveratrol samt 13-procentig etanol, det vill säga alkohol. Alla tre vinsorterna samt den röda druvjuicen orsakade en tydlig minskning av enzymaktiviteten. Den vita druvjuicen, kosttillskottet och alkoholen  gav ingen effekt. Slutsatsen blir att det inte är alkoholen utan de kemikalier som går under namnet flavonoider och som finns i druvor som har den positiva effekten på hjärta och kärl.

Läs mer om kost och goda matvanor här.