Efter stroken tar Monica hand om sin man på heltid

Det var Ulf som fick stroken, men hustrun Monicas liv vändes också upp och ner den dagen. I dag tar hon hand om sin man 24 timmar om dygnet.

Det var lördag den 25 februari 2012. Monica Lindgren och maken Ulf satt och åt frukost i sitt hus i spanska Nerja och han konstaterade att han hade så mycket att göra på kontoret att han inte skulle hinna följa med henne på utflykt vid lunchen.

– Det var inget ovanligt, Ulf hade alltid jobbat sju dagar i veckan, så jag åkte iväg själv. När hon kom hem några timmar senare hittade hon Ulf fullt påklädd i sängen. Han berättade att han mådde dåligt och till och med hade trillat omkull tidigare under dagen, så de bestämde att han skulle vila fram till middag. Men när Monica ropade att maten var klar insåg hon att något var fel.

– Efter 35 år tillsammans kan man sin mans ljud, och jag hörde att något var fel när han skulle spola på toaletten.

Hon sprang dit och såg på en gång att högra sidan av Ulfs kropp hängde snett utan kontroll. Han hade fått en stroke och Monica ringde i panik efter ambulans. Fjorton dagar senare, efter att ha kämpat för sitt liv på intensiven, kom Ulf hem som ett paket. Helt förlamad på höger sida, med afasi, hjärntrötthet och svårigheter att ens sitta upp.

Monica önskar att det fanns mer stöd

– I dag är det lite bättre, han kan till och med gå någorlunda, men han är hjärntrött och sover mellan 14 och 18 timmar per dygn.

Men det är inte bara Ulf som har drabbats av stroken. 

– Från att ha varit hans fru är jag i dag också hans vårdbiträde 24 timmar om dygnet. Det är jag som fattar alla beslut, det är jag som ser till att allt blir gjort, det är jag som gör allt. Jag skulle ljuga om jag sa att det går lekande lätt, jag är inte precis 27 år längre. Som anhörigvårdare skulle jag verkligen behöva bidrag och hjälp från kommunen, något jag inte har haft hittills, säger hon.

Framtiden blev inte som de hade tänkt

Monica var bara dryga 60 år när stroken slog till. Hon och Ulf hade stora planer på vad de skulle göra som pensionärer.

– Vi skulle spela golf och vi skulle resa och vi skulle göra hur mycket som helst. Nu blev det inget av det. Nu lever jag ensam i en tvåsamhet. Det är klart att det är för jävligt, allt vad stroken har orsakat. Jag har lärt mig att acceptera att vara för mig själv, jag spelar golf, jag spelar bridge, och jag sjunger i kör för det gör mig så oerhört lycklig. Sen har såklart vänner och familj betytt mycket, jag hade inte varit där jag är i dag utan dem.


Här hittar du stöd för anhöriga

-Kommunen har ansvar för att erbjuda stöd, till exempel avlösning, växelvård eller stöd-grupper. Hör av dig till din kommun och se vilka alternativ som finns där du bor

- Anhörigas riksförbund driver bland annat anhöriglinjen dit du kan ringa och få stöd och vägledning, 0200-239 500 

-Fler tips hittar du på Hjärt-Lungfondens sida för närstående