Till minne av Sonja Gullberg

Mål: 20 001 krUppnått 12 okt 2017
Insamlat totalt hitills: 24 470 kr
Mål: 25 000 kr
Minnesfondens inriktning: Hjärt-lungforskningMål: 25 000 kr

gun 15 apr 2018

Sonja älskade blommor

och i hennes trädgård fanns åtskilliga perenner och lökväxter. Men det inköptes flera sommarblommor för att förgylla ytterligare. För henne var det skön avkoppling att pyssla i trädgården.

gun 20 dec 2017

Så har åren fortsatt

och minnena från Sonja finns kvar och dessutom minnen av djuren. Kattungen som lämnade rivna spår då den inte alls ville bli så ompysslad och buren av barnhänder. Vattensköldpaddorna som var små och bodde i en skål. Undulaterna som inte ville lära sig prata. Jakthunden som skulle skydda. Terriern som bet. För att nu inte tala om myrorna som tyckte att de kunde flytta in men som blev bryskt besprutade. Sen var det alla flugor som det fanns många av på grund av ängen som då fanns utanför och där det betade kor och ibland någon häst.

Anna-Karin 11 sep 2016

Finaste dockan

Fick en porslinsdocka av mormor Sonja när jag var liten, den var länge min finaste ägodel. Den hade din bestämda plats på sängen och jag vårdade den ömt. Idag fick lilla barnbarnsbarnet Emma ta över den. Hon satt stilla med dockan i sin famn och strök den över håret. Ett tag framöver kommer dockan vara placerad i en bokhylla i Emmas rum och När hon är lite större så får hon själv rå om den helt själv.

Pia-Maria 24 jun 2015

Jag minns..

Jag minns alla jular och födelsedagar hon kom till Hörby. Alla strumpor som vi fick i julklapp förutom godis och pengar och hur strumporna gick från att vara en tråkig till en jättebra julklapp. Bilden är från en av alla jular som hon tillbringade hemma i Hörby. Minns även alla gånger jag har varit där. Jordgubbarna på hennes födelsedag. Promenaderna ner till havet. Att vi gick bort och kollade på när öresundsbron höll på att byggas. Att jag och P-O sprang runt bland alla lekplatser i Bunkeflostrand i jakten på den bästa som alltid var svårhittad. Leksakerna under trappan, bröllopsfotot och syskrinet på ovanvåningen. Hennes handskrivna lapp på toaletten som jag har för mig rörde gästhandduken. Alla hennes små spritflaskor med olika former. Jag önskar att jag hade kunnat uppleva det igen och det är väl egentligen det jag har gjort genom att skicka ett bidrag, tända ett ljus och minnas henne på hennes födelsedag som i mina minnen alltid firades i solsken.

Eva-Lena 24 jun 2015

Lavendel

Vid tiden kring midsommar finns många tankar och minnen av mormor. Det var hennes födelsedagar med promenader vid havet ("sjön"), dofter av lavendel och saft och kakor i trädgården, ibland med duvornas kuttrande i bakgrunden.

gun 24 jun 2015

Idag

skulle Sonja fyllt 87. Hon sa alltid att hon skulle leva tills 100. Men Sonja lever vidare genom alla barnbarn och barnbarnsbarn och kommande generationer. Många minns henne och alla hennes fina blommor i trädgården. Några fröer från en blå blomma fick följa med mig hem och de har blommat flitigt i flera år. Det är trevligt att blommor kan ge så fina minnen.

Olivia 28 sep 2014

dockan

jag och min storasyster fick varsin docka ur sonjas glaskåp. Jag blev glad när jag fick dockan den hade rosa kläning och ljust hår. det är en prydnasdocka så jag har inte lekt med den. Sista gången jag träfade henne så hade vi med oss kakor och saft.

gun 17 jul 2014

En liten buske är ett minne

Denna lilla buske härstammar från Sonjas buske. "Det är bara att nipsa av en liten gren och stoppa i jorden", menade Sonja. Det var så hennes buske hamnade i hennes trädgård. Hon var helt otrolig på att få små sticklingar att växa. Den lilla grenbiten från Sonja sattes i jorden och vattnades flitigt men turen var inte på min sida. Vid tredje försöket så lyckades det. Grenen har blivit en buske som är vintergrön med tjocka blad. Nu påminner den om Sonja och hennes flit i trädgården.

gun 03 sep 2013

Sonjas familj

Sonjas familj växte efterhand. Det var inte bara de egna barnen som räknades in utan även deras partners inneslöts i hennes famn. Och till detta tillkom barnens svärföräldrar som fick familjen att växa ytterligare. Med åren kom barnbarnen 12 st och till detta naturligtvis en hel del partners till dessa. När Sonja dog fanns det dessutom 11 barnbarnsbarn. Så man kan säga att Sonja fick god ränta på de fyra barnen. Det yngsta barnbarnsbarnet hann Sonja bara träffa en gång och detta på lillejulafton 2011.

gun 13 apr 2013

Ett år har gått sedan minnesstunden

Den stunden som behövdes för att inse att det verkligen hade hänt: Att Sonja hade lämnat det liv som vi ser som vår verklighet. Minnesstunden. som innebar sorg över att Sonja lämnat oss och tröst för att hon sluppit dessa hemska smärtor som hon fick uppleva dagligen. Hon var så tapper och klagade nästan aldrig.

gun 19 mar 2013

Rapporterat inlägg

Sonjas lista

Sonja hade skrivit en lång lista med namn. De på listan var det hennes mening att ge 2000 kronor till. Nu hann hon inte slutföra sitt mål utan det fanns många namn kvar när hon dog. Jag har fullföljt hennes önskan och jag upplever att de flesta blivit mycket glada för att Sonja tänkt på dem. För Sonja var att ge att visa att hon tänkte på personen.

gun 25 sep 2012

Rapporterat inlägg

En känsla av vemod

När nu Sonjas hem töms i dessa dagar. Ett liv som levts så många år i detta hus. Så mycket fanns inte kvar av det som inskaffades för mer än 60 år sen när Sonja och Stig bildade bo. Det gamla ekmöblemanget och någon prydnad och tavla men i övrigt så var det mesta utbytt. Jag tänker på dig Mor Sonja och hoppas att du har det bra i din värld. En dag möts vi igen.

gun 24 aug 2012

Rapporterat inlägg

Huset

Detta hus där två bröder blev osams och murade upp en vägg mitt i. På vinden var det en plankvägg som delade av, men den gick inte ända upp till taket. Denna vind var oinredd och oisolerad i många år. Sonja och Stig klarade sig bra med det minimala köket där det fanns vedspis. I vardagsrummet fanns efter några år en tripp-trapp-trull-säng där 3 flickor sov på natten, på dagen förvandlades detta till soffa när de två mindre rullades in under den större och filt och kuddar prydde upp. Pojken fick sova i en säng på andra sidan rummet och Sonja och Stig sov i finrummet. Finrummet med sitt matbord och skåp användes annars bara vid kalas och större högtider. Det blev knappt två år Stig fick vara med efter sista barnets födelse och en del av tiden fick tillbringas på sjukhus. Huset renoverades och fick toalett, dusch och rinnande vatten många år efteråt. De två rummen blev ett och övervåningen inreddes. Så blev det ett modernt vackert litet halvhus numera mer passande för en liten familj.

gun 09 jul 2012

Rapporterat inlägg

Sonjas hörna

I hörnan fanns en skön fåtölj och en bra läslampa. Här lästes åtskilliga tidningar och TV:n stod lagom långt bort. En perfekt hörna att koppla av i.

gun 24 jun 2012

Idag skulle det varit 84-års kalas

Så blev det inte. Istället får jag hoppas att Sonja har det bra i andevärlden. Nu trodde hon inte att det fanns någon sådan värld utan att döden innebar det eviga slutet. Ändå läste hon Bennys sida i Hemmets Journal om andevärlden så det är mycket möjligt att hon hoppades att det stämde.

gun 22 maj 2012

Sonja 37 år

Jag fylls av saknad och ömhet när jag återupplever ögonblicket när jag tog bilden.
Sonja hade precis kommit ut från skafferiet. Detta skafferi rymde alla matvaror och vardagsporslin, skålar m.m. Ofta fanns det en kaka på en hylla. Om den skulle bli hård så var det bara att doppa i kaffet. Men det var inte ofta någon kaka hann bli hård då det fanns fyra glupska tonåringar,13, 14, 16 och 17 år, i huset 1965.

Gun 29 apr 2012

Stig Börje Gullberg född 1923-08-01

Stig och Sonja vigdes samman 1946 den 21:september.
Stig dog 1954-11-20 av leukemi (blodkräfta kallades det då)

Gun 26 apr 2012

Kyrkogårdsförvaltningen meddelar

Sonja Elisabet Gullberg är nu gravsatt i minneslunden.
Malmö den 25 april 2012

Ordningsföreskrifter:
Snittblommor och ljus får placeras endast på för ändamålet anordnad plats. Krukor, marschaller, gravlyktor eller dylikt är således inte tillåtna.

Gun 25 apr 2012

Tusse och midsommarfesten

Midsommarfesten, där Sonja samlat släktingar på sin sida, började med att hunden Tusse blev stressad och började bita en del gäster. Så vi var ett helt gäng som fick börja firandet med att åka till syster Elisabet och få stelkrampsprutor. Detta inverkade inte på stämningen utan midsommarfirandet varade hela natten och de sista åkte hem vid middagstid dagen efter. Sonja trivdes med att ha alla samlade runt om sig och den festen talades det länge om. Ett minne som också omtalades vid samlingen efteråt.

Gun 22 apr 2012

Annie

Jag fick meddelande om att Sonjas syster Annie gått bort.Hon somnade in stilla.

Annie kunde inte förstå att Sonja som var yngre än henne hade gått före henne.

Jag hoppas att de nu får träffas på den andra sidan.

Gun 21 apr 2012

Overkligt

Det känns fortfarande overkligt att Sonja är borta från jordelivet.
Jag kan känna att jag måste ringa henne för att höra att hon är okay, men då ser jag kistan med fotot framför mig och inser att hon faktiskt tillhör en högre och bättre värld nu.

Gun 13 apr 2012

Cermonin

Präst vid cermonin var Berth Löndahl. Han talade om att Sonja var som spindeln i imse vimse spindel. Att hon fick gå igenom många svårigheter men alltid lyckades klättra upp igen. Dessutom talade han om att Sonja älskade att baka och att om det bakades i himlen så bakade säkert Sonja våra älsklingskakor till oss när vi kom dit.
Mycket stilrent och vackert alltsammans.
Inga blomsteruppsättningar men Sonjas foto på kistan och ljus som lämnades framför efterhand. Musik: Så skimrande var aldrig havet och Nocturn
Psalmer: Bred dina vida vingar. Tryggare kan ingen vara. Blott en dag ett ögonblick i sänder.

Gun 13 apr 2012

Tack

Tack till alla som hjälpte till att göra denna dagen till ett vackert minne. Alla berättelser berörde. Jag är så tacksam för att så många har positiva och vackra minnen av Mor Sonja.

Skriv gärna ner små minnen här på Sonjas sida så att fler får ta del av dem.

Anna-Maria 13 apr 2012

Farväl Sonja

Du var så stark, Sonja, så snäll, omtänksam och generös och alltid så positiv och glad. Kommer alltid att minnas ditt glada skratt. Och alla fina blommor och växter i din älskade trädgård.

Sov gott Sonja

Maths med familj 13 apr 2012

Ett sista farväl

Sov i ro

Alex o Anna 12 apr 2012

Tack mormor Sonja

Alex & Anna älskade att gå med Sonja längs havet till Afrikaparken i Bunkeflodstrand. Härliga minnen som kommer att vårdas ömt.

Gun 11 apr 2012

Ännu en gåva

Anita och Gert-Inge Hägg har gett en gåva till hjärt och lungfonden till minne av Sonja
Sov i ro

Maj-Britt och Kjell-Åke Nilsson hade dessa ord
En sista hälsning

Gun 10 apr 2012

Rapporterat inlägg

Gåva som inte syns här

Maj-Britt och Kjell-Åke Nilsson har skänkt gåva genom att ringa hjärt o lungforskningen. Tyvärr syns det inte här då. Minneskort har kommit istället.

Eva-Lena 08 apr 2012

Rapporterat inlägg

Mormors vandring

Med lätta morgonpigga steg,
en vandring,
i sällskap av ett yrvaket landskap,
fyllt av ett skimrande dagsljus som aldrig tycks upphöra.
Omgärdad av ro och sinnesfrid,
leende och med raska beslutsamma steg,
av morgonkylan rosiga kinder,
livsglädje och sorglöshet,
upprymd av naturens skönhet,
av den behagliga tystnaden,
med lätta morgonpigga steg,
en vandring.

Elins mamma 07 apr 2012

Rapporterat inlägg

Det sista brevet – tusen tack!

I slutet av februari fick Elin ett brev innehållande två plastfickor med urklipp från tidningar på katter, tomtar, roliga figurer och 50kr. Urklippen uppskattades väldigt, precis som mormor Sonjas andra brev och kort - men det var framför allt hennes sällskap och bus som Elin gillade, och som hon såg fram emot.

Gun 03 apr 2012

Rapporterat inlägg

Jag tänker på dig Mor Sonja

Jag tänker på när vi skrattade tillsammans och knappt kunde stå upprätta.
Jag tänker på cermonin där vi ska ta avsked. Men egentligen är det inte ett riktigt avsked för vi kommer att ses igen.

Sven-åke 02 apr 2012

Rapporterat inlägg

Underbar Svärmor

Minns dej kärlek o saknad

Annika Gullberg 01 apr 2012

Rapporterat inlägg

Älskad mormor

En stor saknad och sorg när världens bästa mormor är borta för alltid. Sonja var alltid så snäll, omtänksam och generös och det finns många fina minnen.

barnbarnsbarn 01 apr 2012

Rapporterat inlägg

Olivia 8 år

jag saknar sonja för hon var jette snell och fin

Gun 31 mar 2012

Mor lilla Mor

Mor lilla Mor
Vem är väl som Du
Ingen i hela världen

Skriv nytt inlägg

De fält som måste fyllas i är markerade med (obligatoriskt)