Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

Två telefonsamtal som förändrade livet

Några dagar innan jul, mitt i julhandeln, glöggmyset och pepparkakorna ringde pappa. Han försökte låta samlad och avslappnad på rösten men budskapet var långt ifrån muntert. Min farmor hade drabbats av en massiv stroke och låg medvetslös på sjukhuset. Pappas syster hade blivit orolig när hon inte svarade i telefon så hon åkte dit och hittade henne liggandes på badrumsgolvet.

Dagen efter åkte vi till sjukhuset, jag, min bror och pappa och det var ingen rolig upplevelse.

Den person som låg där i sängen var långt ifrån den pigga, glada och kärleksfulla farmor som alltid lagade underbara köttbullar och mötte alla människor med ett öppet sinne. Nu var det bara ett skal kvar. På annandagen fick hon somna in för gott och jag tröstade mig med att döden kom snabbt. Hon slapp lida för det sa bara pang.

Tre år senare kom nästa samtal. Jag bodde tillfälligt utomlands då och det var mamma som ringde en sen kväll. Nu var det pappa. Hon hade hittat honom på golvet när hon kom hem från jobbet. Han hade känt sig dålig och rest sig för att gå till badrummet men ramlat och slagit huvudet i golvet. Det blev helikopter till sjukhuset och där var jag i ett annat land och kunde inget göra. Pappa fick vård och mediciner och överlevde. Han klarade sig bättre än många andra gör, men livet förändrades för alltid. Han är inte den pappa jag en gång hade.

Ofta tänker jag på ordet ”om”. Om bara han kollat upp sitt blodtryck, om han inte varit ensam hemma när det hände. Hur hade livet sett ut då?

Forskningen räddar liv

Varje år drabbas omkring 30 000 svenskar av stroke. Hälften avlider eller blir svårt funktionsnedsatta. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen kan hjälpa oss hitta riskmarkörer som gör att vi kan hitta de som är i riskzonen och därmed förhindra att fler drabbas.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng