Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Läkaren trodde att det var magkatarr"

– Men Marie-Louise, jag trodde vi var överens om att det inte är något fel på ditt hjärta, sa 
läkaren som undersökte henne.

I fem års tid hade Marie-Louise Hammar levt med ständig ångest över besvär med värk i armarna och jättedålig ork. Hennes bror och pappa var drabbade av hjärtproblem i tidiga år och Marie-Louise kände att något inte stod rätt till. 

– De gjorde EKG och hjärtscintigrafi och allt såg normalt ut, men jag visste vad som hade hänt med pappa och min bror och jag kände ju att något var galet så jag fortsatte tjata. När Marie-Louise en dag fick en s.k. tia, en mindre blodpropp, startades en större utredning av hela kroppen. Då hittade man svåra förträngningar i flera kranskärl och genomförde en bypassoperation. Det blev starten på ett helt nytt liv.

– Hjärtat är ju livets motor och måste fungera men jag är så oerhört tacksam för livet som  återvände. Det är tack vare otroliga medicinska möjligheter inom hjärtkirurgin.

Forskningen räddar liv

1970 genomfördes den första bypassoperationen i Sverige. Det var en revolution för hjärtkirurgin och gjorde det möjligt att förhindra kärlkramp och förtida död. Idag handlar forskningen om hjärtkirurgi mycket om att kunna minska komplikationer, förbättra klaffprotester och utveckla mekaniska pumpar som stöttar hjärtat. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, kommer att bidra med värdefulla data för att avgöra vem som gynnas bäst av operationer. 

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng