Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Ingen visste hur länge jag skulle överleva"

År 1950 var Jan Lindberg en tioårig pojke som inte riktigt hängde med i de andra barnens tempo. Han var ofta trött och hade huvudvärk och efter ett besök hos en barnläkare kunde man konstatera att han hade en förträngning på aorta, den stora kroppspulsådern som utgår från hjärtat.

En lördag i oktober reste Jan till Röda korsets sjukhus i Stockholm för att bli undersökt.

 – Jag minns att radion spelade sorgemusik med anledning av att Gustav V hade avlidit. Det var ingen munter dag.

Jan hade turen att träffa professor Clarence Crafoord, som var en av två läkare i världen som då vågade utföra komplicerade hjärtoperationer.

– Dagens skickliga kirurger var knappt födda när Clarence Crafoord opererade mig. Och någon hjärt-lungmaskin fanns inte. Då handlade det om snabbhet.

Operationen gick bra, men ingen visste hur länge Jan skulle kunna leva vidare efter operationen. Han befriades från både gymnastiklektioner och lumpen för att man var rädd för att hjärtat inte skulle orka med. Idag, 63 år senare är Jan 73 år gammal. Han har barn och barnbarn och hjärtat pickar på.

Forskningen räddar liv

Hjärt-lungmaskinen som kom 1954 revolutionerade hjärtkirurgin. Idag handlar forskningen om hjärtkirurgi mycket om att kunna minska komplikationer, förbättra klaffprotester och utveckla mekaniska pumpar som stöttar hjärtat. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, kommer att bidra med värdefulla data för att avgöra vem som gynnas bäst av operationer. 

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng