Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Kunde jag ha gjort annorlunda?"

I september 1993, bara 50 år gammal, dog Eriks pappa av en hjärtinfarkt. Erik som då var 19 år hittade honom livlös på golvet hemma.

Det var en fredag som Eriks pappa kom hem från sitt jobb som överläkare i Eskilstuna. Han veckopendlade och Erik var extra glad att det var fredag så att han skulle få lite tid med sin pappa. 

– Vi pratade lite som vanligt om hur veckan varit. Han klagade på att han hade börjat få väldigt ont i ryggen under den sista biten på väg hem. Han vill lägga sig ner i sängen en stund och bad mig ge honom några värktabletter. Det var det sista jag hörde honom säga.

Erik gick ner till undervåningen en kort stund och när han gick upp igen och såg sin pappa ligga på golvet förstod han direkt att något var väldigt fel.

– Jag har aldrig fått sådan panik som jag fick då. Att ringa 90 000 och att göra hjärt-lungräddning på sin egen pappa är ingenting man ens önskar sin värsta fiende. Jag har sett den bilden av min pappa livlös på golvet varje dag i mitt huvud i 20 års tid och jag vet inte hur många gånger jag funderat på om jag kunde gjort något annorlunda.

Läkarna sa att hans hjärtinfarkt var lika stor som en handflata och att han förmodligen dog i fallet och redan var död när Erik hittade honom. Men det var inte till så stor tröst.

– Jag saknar honom något så fruktansvärt och hoppas att han har det bra där han är nu. Han var den bästa pappa man kan tänka sig och jag hoppas att jag är en lika bra far själv. Mina döttrar Myra och Viola undrar ibland var farfar är någonstans och vi säger att han är en ängel som tittar ner på oss. Jag kommer aldrig någonsin att glömma honom.

Forskningen räddar liv

30 000 människor i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år. Med forskningens hjälp kan vi i framtiden förutse vem som riskerar att drabbas och förebygga lidande och död. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, har som mål att hitta nya effektiva läkemedel och behandlingar för personer som drabbas. 

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng