Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Jag hade ett hål inne i hjärtat"

Laila föddes i juli 1948 ca en månad för tidigt. Hon vägde bara 2 300 g och fick ligga i kuvös några veckor.

-Jag var mina föräldrars första barn men redan året efter fick jag en bror. Han led av hjärtfel och levde endast 1,5 år.

Som barn var Laila alltid liten och klen och drabbades ofta av förkylningar, öroninflammationer och kikhosta. År 1958, det året som Laila fyllde 10 år fick hon träffa skolläkaren som konstaterade att hon hade blåsljud på hjärtat och inte fick vara med på idrotten i skolan. När Laila sen började i realskolan fick hon träffa en annan läkare som också förbjöd henne att vara med på gymnastiklektionerna. Dessutom remitterade han henne till kardiologen i Lund.

-Först var jag på EKG-undersökning. Sedan var jag inlagd en vecka för flera undersökningar för att konstatera vad det var för fel på mitt hjärta. Det visade sig, att jag hade ett hål inne i hjärtat så att en del av blodet "skvalpade" tillbaka utan att bli syresatt. Det var därför jag var trött och lite blåaktig om läppar och naglar. Vi fick besked att jag måste opereras. Annars skulle jag inte orka leva så många år till. 

Detta var på sommaren 1964 när Laila hade tagit sin realexamen och hade lyckats få jobb på ett kontor. I slutet på januari året därpå blev hon inlagd på thoraxkliniken på Lunds sjukhusoch den 3 februari blev hon opererad.
 
-Min far fick ge tillstånd till operationen eftersom jag inte var myndig. Jag blev opererad med hjälp av hjärt- och lungmaskinen. Operationen tog nästan en hel dag men allt gick bra och jag behövde inte ligga i respirator utan kunde själv andas.
 
På den tiden fick man ligga isolerad i tio dagar och personalen fick gå genom en sluss och ta på skyddskläder när de skulle besöka henne. 

-Jag fick ligga i sängen i fyra dagar innan jag med hjälp av personal restes upp för att stå på benen. Det gjorde ont, ont, men blev bättre för varje gång jag reste mig. Eftersom jag var så ung kunde man spänna ut revbenen för att komma åt hjärtat och behövde inte såga i bröstbenet.

Efter tio dagar fick föräldrarna komma på besök och efter tre veckor fick Laila åka hem. Familjen hade ingen bil utan hon åkte buss från Lund till den lilla byn Torp vid Övedskloster. 

-När jag steg av bussen var far och mötte mig. Och alla i byn var ute och hälsade på mig. Det var en stor sensation i vår lilla by att någon hade genomgått en sådan operation.

Laila var sjukskriven tre månader innan hon kunde fortsätta sitt jobb på kontoret. Där blev hon kvar i 48 år innan hon gick i pension. 

-Tack vare att hjärt- och lungmaskinen blev uppfunnen kunde jag räddas men min bror orkade inte leva så länge.

Forskningen räddar liv

Hjärt-lungmaskinen som kom 1954 revolutionerade hjärtkirurgin. Idag handlar forskningen om hjärtkirurgi mycket om att kunna minska komplikationer, förbättra klaffprotester och utveckla mekaniska pumpar som stöttar hjärtat. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, kommer att bidra med värdefulla data för att avgöra vem som gynnas bäst av operationer.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng