Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

”Jag förstod inte hur allvarligt det var”

År 1954 tog Inga-Britt realexamen och tänkte läsa till lärare, men det blev inte som hon hade planerat. I januari året efter blev hon sjuk i en svår förkylning. När hon inte blev bättre insisterade hennes pappa på att hon skulle få röntga lungorna. På Östersunds lasarett konstaterade man att hon hade tuberkulos.
– Jag blev omedelbart inlagd på Sollidens sanatorium i Östersund och förstod själv nog inte hur allvarligt det var, eftersom jag bara var sjutton år, men familjen blev naturligtvis oroliga. Alla i familjen blev undersökta, men jag var den enda som drabbats. Hur eller varför vet vi inte än idag.

Behandlingen startade med PAS, en antibiotika som liknade chokladbrunt strössel och smakade illa och Streptomycin i sprutform.  Man undersökte också luftrören, och gjorde ett nervsnitt på halsen för att lungan skulle sjunka ihop. När Inga-Britt inte blev bättre beslöt man att hon skulle opereras. I september flyttades hon till Örnsköldsviks sjukhus, där ett internationellt läkarlag skulle genomföra lungoperationer.

 -Jag kommer ihåg chefskirurgen doktor Jansson och en kinesisk narkosläkare doktor Chen samt en mycket snygg och charmerande spanjor doktor Andrez.  Vad han gjorde kommer jag inte ihåg, men jag blev charmad av honom. De opererade bort hela vänster lunga. Den högra var lyckligtvis inte drabbad. Allt gick bra och i mitten av oktober fick jag åka tillbaka till Östersund och Solliden. 

Under fem års tid gjordes kontroller och så småningom blev Inga-Britt friskförklarad.

-Det var underbart! Jag har klarat mig utmärkt med bara en lunga och hoppas få göra det i många år till.

 Inga-Britt har många minnen av läkarna och patienterna på Sollidens sanatorium. Favoritläkaren var doktor Bernhards, som själv hade haft tuberkulos, men nu arbetade för att hjälpa andra drabbade. En del patienter hade varit sjuka flera gånger och var där för sitt andra eller tredje besök.  Det var både män och kvinnor som patienter och de låg på olika avdelningar, med låsta dörrar emellan. Trots det förekom en hel del romanser.

-Jag fick många goda vänner på Solliden och har bara fina minnen därifrån. Nu har jag läst att tuberkulosen börjar komma tillbaka mer och mer även i Sverige. Jag hoppas innerligt att läkarvetenskapen går framåt och att man hittar bra läkemedel mot sjukdomen.

Forskningen räddar liv

Idag är Hjärt-Lungfondens vision att besegra hjärt- och lungsjukdom precis som vi en gång besegrade tuberkulosen i Sverige. Samtidigt stödjer vi ett stort projekt för att behandla multiresistent tuberkulos, som fortfarande drabbar omkring nio miljoner människor varje år, och skördar 1,5 miljoner liv runtom i världen.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng