Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Jag singlade som ett löv av motorcykeln"

Manuels stora intresse är motorcyklar och det var på sin MC han satt den där dagen när han började känna ett tryck innanför bröstbenet. Han tänkte inte så mycket mer på det utan startade kortegekörningen som ett av de första ekipagen.

Efter bara några minuter blev allt svart. Manuel singlade som ett löv av sitsen och landade på asfalten. Han hade drabbats av plötsligt hjärtstopp.

– Att jag sitter här idag kan jag tacka Vårgårda brandkår för som lyckligtvis fanns på platsen. De såg vad som hände och kunde snabbt gripa in och påbörja hjärt-lungräddning.

Två brandmän hade kikat på ekipagen från trottoaren utanför brandstationen. När Manuel landade på marken tog det bara någon minut innan de var på plats med hjärtstartaren i högsta hugg. När läget stabiliserats kunde Manuel föras med helikopter till Sahlgrenska där man konstaterade plötslig hjärtstopp, förmaksflimmer som resulterade i hjärtinfarkt och en ballongsprängning genomfördes.

– Efter några dagar vaknar jag upp och får berättat för mig vad som har hänt. Jag minns ju ingenting och känner mig kall och svart utan några känslor. Så var det till att jag ringde en av mina vänner och pratar och det slutar med att jag bara sitter och gråter när jag kommit till insikt om vad som hänt. 

Manuel tänkte mycket på vad som gjorde att han drabbats då han inte tillhörde någon uttalad riskgrupp. Återhämtningen gick relativt snabbt och ganska snabbt började Manuel fundera på vad han ville göra av sina erfarenheter.

– Jag är en av väldigt få lyckliga människor som överlevt ett plötsligt hjärtstopp utanför ett sjukhus. Nu har jag chansen att ge tillbaka. Jag har utbildat mig i hjärt-lungräddning och vill utrusta min MC med en hjärtstartare. Kanske kan jag få chansen att bli instruktör.

Forskningen räddar liv

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Bara 500 överlever. Hjärt-Lungfondens mål är att fördubbla den siffran. Forskningen handlar om att hitta orsakerna till hjärtstopp, förebygga insjuknande och utveckla ny behandling. I Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige är målet att nå ökade kunskaper om plötsligt hjärtstopp och fler registrerade hjärtstartare.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng