Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Den värsta sjukdomen man kan tänka sig"

Jag är från England och växte upp i en industriell stad under 1940- och 50-talet. Luften där var inte alls bra och jag tror att det är en förklaring till att mamma och pappa drabbades av sina sjukdomar.

När min pappa var ung jobbade han som målarassistent och fick bränna bort färgrester. Tänk att han andades in allt detta. Både mamma och pappa rökte också. Så dumt!

Sjukdomen började smyga sig på när min mamma var i 60-årsåldern. Först fick hon svårt att gå och trodde att det hade med hennes onda ben att göra men det visade sig att hon hade hjärtinsufficiens och KOL. Jag var hemma hos min mamma sex veckor när hon mådde som sämst. Hon behövde syrgasmaskin dygnet runt och hade ingen ork att göra något alls. Min syster sa hon hallucinerade mycket och skrek mitt i natten och hade svårt att andas trots att hon hade syrgasmaskinen. I december 2002 dog hon i den värsta sjukdomen man kan tänka sig. Tänk dig att kvävas till döds.

Pappa fick också problem med andningen och kunde inte gå för länge utan att stanna. Läkarna skrev ut astmamediciner men det hjälpte inte så mycket. Han gick ner massor i vikt och blev bara en skugga av den han hade varit. Bara ett år efter att min mamma gick bort dog även han.

Det är plågsamt att minnas fast det var så länge sedan. Jag har också lite problem med mina lungor och undrar ibland om det är ärftligt eller om det beror på staden där jag växte upp.

Forskningen räddar liv

KOL är en av våra största folksjukdomar. Varje år dör omkring 3000 svenskar i sjukdomen och cirka 150 000 personer beräknas ha så svår KOL att medicinsk behandling behövs. Idag går KOL inte att bota. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, kommer att ge oss större förståelse om varför vissa drabbas värre än andra och hur KOL samverkar med andra sjukdomar.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng