Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

Caspian opererades bara fyra dagar gammal

I mars 2011 föddes lilla Caspian. Det var Sarah-Idas första barn och allt verkade helt normalt och bra till en början. Efter några timmar började Caspians pappa känna att något inte stämde. Sonen började bli blå och det var något med andningen. Först var det ingen annan som reagerade men när man till slut kollade syresättningen förstod personalen också att något var fel. En läkare som undersökte Caspian hörde blåsljud på hjärtat och kallade på en överläkare som kastade sig iväg i ilfart i en ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus med den bara några timmar gamla pojken.

– Det blev sådant tumult och det beslutades om att Caspian behövde flygas till Lund för operation. När han var bara fyra dagar gammal opererades han. Vi bara grät, men operationen gick bra.

Fyra månader senare opererades Caspian igen.

– Det var en helt annan resa. Då visste vi att det hade gått bra första gången. Min man fällde någon tår innan operationen men jag sa åt honom att det gick ju så bra förra gången så det finns ingen anledning att gråta nu. Då slutade han.

Idag är Caspian som vilken pigg treåring som helst. Kroppen har tagit hand om det jättebra och han har inga men, men någon gång senast tonåren när han har växt klart kommer han att behöva opereras igen.

– Det känns tryggt att det är så många som klarar sig. Sjukvården har kommit så långt med ny teknik idag och det kommer nya saker hela tiden. Om det gick så här bra nu, vad kommer de inte kunna göra då när han är femton? Caspian har ett eget insamlingshjärta hos Hjärt-Lungfonden där vi samlar in pengar till forskningen.

Forskningen räddar liv

Varje år föds 1 000 barn i Sverige med hjärtfel. Tack vare forskningen har andelen hjärtbarn som räddas till livet ökat de senaste 50 åren. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda när hjärtat inte är mycket större än en valnöt. Det är viktigt att hjärtfelen upptäcks i tid för att öka chanserna till överlevnad. Hjärt-Lungfondens mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng