Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

”Allt gott önskar jag dig av hela min pacemaker”

I juli 2006 besökte jag vårdcentralen för rutinkontroll av blodtrycket och pulsen. Distriktssköterskan var inte nöjd med resultatet och kallade på en läkare. Läkaren kallade på en taxi som skjutsade mig till Danderyds sjukhus. Där fick jag reda på att jag dagen därpå skulle få en pacemaker inopererad i min kropp.

Sjuksköterskan som rullade in mig till operationsrummet ögnade igenom mina papper och upptäckte att det var min födelsedag.

– Jajamensan, sa jag. I dag fyller jag 81 år, och nu ska ni ge mig en pacemaker i födelsedagspresent så att jag ska få vara med om fler födelsedagar.

Jag fick en lokalbedövning där pacemakern skulle placeras, och sedan stoppade de in apparaten i mitt bröst. Stämningen under operationen var vänlig och vi samtalade hela tiden. Några timmar efter operationen kunde jag lämna sjukhuset.

Nu har pacemakern tickat på i sju år och gjort det möjligt för mig att leva livet fullt ut. Om ett par år ska den bytas ut, eftersom batteriet inte räcker i evighet. Pacemakern har blivit som en vän. Jag klappar på den ibland och säger ”Hej kompis”. När jag vill önska någon medmänniska lycka till hänvisar jag inte längre till mitt hjärta. Jag säger: ”Allt gott önskar jag dig av hela min pacemaker”.

Forskningen räddar liv

Över en miljon människor i världen har fått ett bättre liv via pacemakern som uppfanns 1958 av en svensk läkare och uppfinnare. Idag väger den bara 14 gram och opereras in under lokalbedövning. Dagens forskning inom thoraxkirurgin handlar om att minska komplikationer såsom blödning och hjärtsvikt, att förbättra klaffproteser och att utveckla implanterbara mekaniska pumpar som stöttar hjärtat. Forskningsprojektet SCAPIS som leds av Hjärt-Lungfonden har som mål att samla mer kunskaper om vilka patienter som gynnas mest av kirurgi.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng