Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Jag har fått gåvan, ett nytt liv"

Mitt ena liv tog slut i juni 1988 då jag fick beskedet att jag hade ca tio månader kvar att leva om jag inte fick nya organ.

Ena stunden var jag en tjej som älskade mitt jobb och livet och hade aldrig någonsin tänkt tanken att jag var sjuk trots att jag var väldigt andfådd och trött. I min enfald trodde jag att det berodde på att jag var otränad, men en dag vände ett EKG på vårdcentralen upp och ner på hela mitt liv. Jag fick veta att jag bara hade ett knappt år kvar att leva om jag inte fick nya organ. Då visste jag absolut inget om transplantationer och vad det innebar.

På hösten 1988 blev jag sämre och fick åka till Harefield i London för att träffa läkaren, professor Jacobi, som skulle utföra min operation. Hans första fråga var om han fick ge mitt hjärta till en annan patient om jag hade turen att få organ i tid. ”Självklart!”, sa jag. Tänk så fantastiskt att kunna få gåvan att få livet tillbaka och också kunna ge det till någon annan.

Jag hade tur och behövde bara vänta sex månader. Det var inte lätt men jag trodde aldrig att jag skulle dö och jag hade bestämt mig för att kämpa. Jag ville inte dö i England. Jag ville hem.

Min operation gick fint och jag är så tacksam för att pojken som jag fick mina organ av hade tagit ställning att donera. Även mannen som fick mitt hjärta klarade sig och vi träffades mycket både före och efter operationen. Hur många får vara med om miraklet att lyssna på sitt hjärta i en annans kropp?

För tio år sedan fick jag också en ny njure av min man eftersom mina hade tagit slut av alla mediciner. Mitt liv är så bra och jag har upplevt så mycket. Min förhoppning är att jag med den här berättelsen kan ge lite hopp och styrka till alla som väntar på att få livet tillbaka.

Forskningen räddar liv

Den första transplantationen av hjärta och lungor gjordes 1990 i Sverige. Dagens forskning inom thoraxkirurgin handlar om att minska komplikationer såsom blödning och hjärtsvikt, att förbättra klaffproteser och att utveckla implanterbara mekaniska pumpar som stöttar hjärtat. Forskningsprojektet SCAPIS, som leds av Hjärt-Lungfonden, har som mål att samla mer kunskaper om vilka patienter som gynnas mest av kirurgi.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng