I Hjärt-LungPodden hör du berättelser och reportage om människor som oväntat drabbats av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.

Utan ständiga forskningsframsteg kring dessa sjukdomar, som fortfarande är Sverige vanligaste dödsorsak, hade få av dem överlevt. Samtalen med drabbade, forskare och experter leds av journalisten Lydia Capolicchio.

Stöd forskningen som bekämpar Sveriges vanligaste dödsorsaker.

1. När stroke slår till mot en gravid

I avsnittet berättar Maja, gravid i sjätte månaden, om när hon helt oväntat får en stroke. Hur vanligt är det att just unga drabbas? Sjukdomen orsakas av en propp eller ett brustet kärl i hjärnan och drabbar i genomsnitt 80 personer om dygnet i Sverige. En av landets främsta forskare inom området ger sin bild av stroke.

Lyssna via Spotify  Läs mer om stroke

2. Allsvensk fotbollsspelare får 12 hjärtstopp

I avsnittet berättar Elin, en före detta allsvensk fotbollsspelare, om när hjärtat helt utan förvarning stannade. Plötsligt hjärtstopp orsakas av elektriskt kaos i hjärtmuskeln och en defibrillator behövs för att ”starta om” hjärtat igen. En av landets främsta forskare inom området ger sin bild av det livshotande tillståndet, som drabbar uppemot 10 000 personer i Sverige varje år.

Lyssna via Spotify  Läs mer om plötsligt hjärtstopp

3. TESTAMENTSKOLAN: Varför skriva testamente?

Hjärt-LungPoddens jurist ger svar på frågor kring arv, varför man ska skriva testamente och hur man undviker framtida tvister. I avsnittet berättar en pappa om sin dotter Heddas medfödda hjärtfel. En ny ven, hämtad från en kalv, opererades in och idag kan Hedda leva och leka som andra trots att hon är ett så kallat hjärtebarn. Dagens forskning ger morgondagens vård, och därför skriver många in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente. 

Lyssna via Spotify  Läs mer om testamente i Testamentskolan

4. TESTAMENTSKOLAN: Vem ärver vem?

Hjärt-LungPoddens jurist ger svar på viktiga frågor kring arv, vem som ärver vem och hur man undviker tvister. I avsnittet berättar författaren och f.d bankdirektören Ewa Persson om hur hon överlevt flera hjärnblödningar och hur hjärt-kärlsjukdom genomsyrat släkten på hennes mammas sida. Men det finns hopp för drabbade. Dagens forskning ger morgondagens vård, och därför skriver många in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente.

Lyssna via Spotify  Läs mer om testamente i Testamentskolan