Sofie är givarnas lojala öra

Efter tio år på Hjärt-Lungfonden blir Sofie Redzematovic fortfarande lika rörd över ett brev, samtal eller mail från en givare.

Som lojalitetssamordnare ska hon se till att de trivs och varje vecka läser hon ett par hundra enkätsvar för att möta givarnas behov. När korta läkarbesök lämnar hjärt- och lungpatienter med obesvarade frågor vänder de sig till Hjärt-Lungfonden för svar.

Relationerna som skapas blir ofta mångåriga och nära.

– Jag försöker vara deras öra. Som sjuk kan man bli ganska isolerad. Kontakten med oss och med andra givare skapar en samhörighet. Forskningen ger dem hopp, säger Sofie.

Lämnade karriär för att arbeta med hjärtat

Hon har själv förlorat flera närstående i hjärtsjukdom och stroke, något som fördjupat hennes engagemang i arbetet. Sofie lämnade en karriär inom kommersiell marknadsföring för att arbeta med hjärtat och att hon blivit kvar så länge talar sitt tydliga språk. På Hjärt-Lungfonden har hon hittat en djup mening i det hon gör.

– Jag känner sådan sympati för de som drabbas och vad de går igenom. Men jag är optimistisk. Forskningen går framåt och vi kan leva längre och lida mindre. Man tar det för självklart, men det är mycket forskning som ligger bakom den där tabletten i dosetten.