Lotta Johansson

Lotta samlar in pengar som räddar liv

Personligt
  • Namn: Lotta Johansson
  • Familj: Gift, två döttrar som är 10 och 13 år. Kaninen Lille Skutt.
  • Bor: Hus i Segeltorp, söder om Stockholm.
  • Intressen: Vi är en aktiv och sportig familj. Bland annat springer vi tillsammans en gång i veckan.
  • Inspireras av: Min farfar som levde till han var 91. Under hela sitt liv var han oförändrat nyfiken, aktiv och påläst.

I november 1998 började Lotta Johansson arbeta på Hjärt-Lungfonden. Ett omväxlande arbete som under senare år fokuserat på den viktiga insamlingsverksamheten. I dag ansvarar Lotta Johansson bland annat för den årliga julkampanjen, och den gåvoshop som erbjuder fina presentföremål där delar av intäkterna går till forskningen.

Personlig erfarenhet av hjärt-lungsjukdom

Som många medarbetare har Lotta ett mycket starkt personligt engagemang i Hjärt-Lungfondens verksamhet.

– Många i min familj är drabbade av hjärt-lungsjukdom. 1974 hjärtopererades min farfar. Han gick bort för ett par år sedan, 91 år gammal. Min lillebror fick plötsligt hjärtstopp i motionsspåret, och klarade sig för att det fanns brandmän i närheten som kunde ge hjärt-lungräddning. Min morbror som var en aktiv idrottsman dog av en hjärtinfarkt i ambulansen, 40 år gammal. Snart ska min pappa få en stent inopererad.

Lotta Johansson återkommer till sin farfar och vad det betytt att han, tack vare forskningen, fick nästan 40 extra år. När han gick bort för ett par år sedan var han 91 år men pigg och intresserad in i det sista.

Forskningen har stor betydelse

För privatpersonen Lotta är relationen med farfar en livets guldkant för tre generationer. För projektledaren Lotta är den ett kvitto på forskningens betydelse, och en drivkraft för hennes arbete med olika insamlingskampanjer.

– Forskningen räddar liv och forskningen kräver pengar. Just nu vill jag gärna slå ett slag för vår julkampanj. Pengar till forskning från företag och privatpersoner är den bästa julklappen till hela svenska folket.