Givarna följer Hjärt-Lungfonden i sociala medier

Jenny Norelius har som närstående egen erfarenhet av hjärt-kärlsjukdom. Hennes morfar dog i sömnen av plötsligt hjärtstopp och för ett par år sedan gick hennes mormor bort efter flera hjärtinfarkter och ett långt liv med kärlkramp.

– Det har förstås påverkat mitt val av arbetsplats. Att arbeta inom den ideella sektorn har alltid varit en dröm för mig och här på Hjärt-Lungfonden känner jag verkligen att jag arbetar med något som är betydelsefullt.

Drygt 32 000 följare på Facebook

Jenny är ansvarig för Hjärt-Lungfondens sociala medier. Under de fem år som hon har arbetat på fonden, har det hänt mycket inom hennes område. Ett exempel är det sociala forumet Facebook, där Hjärt-Lungfondens följare har ökat från ett par hundra personer till över 32 000.

– De flesta av våra givare är 60 år och äldre och det är just i den åldersgruppen som Facebook växer mest. Det är en kostnadseffektiv plattform för oss och vi vill så klart alltid uppmana våra givare att följa oss för fler nyheter och information. Här finns det även chans att dela med sig av sina egna erfarenheter och historier. 

På Twitter som @hjartlungfonden 

Hjärt-Lungfonden finns också på Instagram och Twitter under namnet @hjartlungfonden. Här ges snabba uppdateringar om vad som händer på kansliet och i forskningsvärlden. Hjärt-Lungfonden vill finnas på de plattformar där givarna vill mötas. Därför gäller det att förstå sin målgrupp, inte bara haka på en trend.

 – I sociala medier finns det möjlighet till dialog mellan oss och våra givare, och även givarna sinsemellan. Man kanske är engagerad i samma fråga, eller stöttar varandra i en sjukdom. Det känns väldigt bra att kunna bidra till dessa möten. 

Vad är det allra bästa med ditt arbete?

– Att varje dag bli påmind om att det vi gör betyder så mycket för så många. De som hör av sig till oss via sociala medier tackar ofta forskningen för att de har fått fler friska år. Det finns inget bättre kvitto på varför vi gör det vi gör på Hjärt-Lungfonden.