Jag får ha fantastiska samtal med givare

Sofia Malm kom till Hjärt-Lungfonden förra året som insamlingsassistent. Hennes arbetsuppgifter varierar mycket men en viktig del av hennes arbete är att ringa och tacka de som skänkt en gåva. Det passar Sofia väldigt väl eftersom hon alltid brunnit för mötet med andra människor.

- Att få ringa upp givarna och höra deras historier är väldigt speciellt. Givarna uppskattar verkligen att vi ringer och tackar dem för deras goda gärning. Dessa samtal ger också oss på Hjärt-Lungfonden väldigt mycket. Många av de som vi ringer upp är själva drabbade eller anhöriga och vi får möjlighet att lära oss från deras erfarenheter säger Sofia Malm.

Under sitt dryga halvår hos Hjärt-Lungfonden har Sofia lärt sig mycket om hjärt-lungsjukdomar och forskningens betydelse. Hon är glad över att ha ett jobb som gör skillnad i människors liv.


Inspirerad och vill gärna peppa andra

- Jag har blivit inspirerad att själv leva bättre och vill gärna peppa andra att göra det. Allt fler kommer att drabbas av dessa sjukdomar om vi fortsätter att leva som vi gör idag. Att våga bryta gamla och dåliga vanor och att ta sig tid till motion i vardagen tror jag är viktigt, säger hon.

Sofia känner själv flera som drabbats. Hennes barndomsvän förlorade sin pappa i hjärtinfarkt vid bara 15 års ålder. I år blir det tio år sedan och för att hedra hans minne så sprang Sofia och hennes vän Göteborgsvarvet tidigare i år. 

- Hade han drabbats idag hade han kanske överlevt. Forskningen är livsviktig för att fler ska få tid med sina nära och kära säger hon