Anna Aderlund

Anna är mediernas länk till forskningen

För Anna Aderlund var det kombinationen av ett vetenskapsintresse och möjligheten att göra skillnad för människor som lockade henne att börja på Hjärt-Lungfonden för snart fyra år sedan. 

Kort om Anna
 • Familj: Stor - från Piteå i norr till Malmö i söder.

  Bor:
  Kungsholmen i Stockholm.

  Intressen: 
  Springa runt Kungsholmen, fixa med och njuta av sommarstugan och båten i skärgården, umgås med familj och vänner, läsa och åka långfärdsskridskor.

  Inspireras av:
   Engagemang och glädje.

-Att kunna bidra till att visa hur spännande forskningen är och göra den ännu mer tillgänglig för allmänheten lät väldigt stimulerande. 

Alltid uppdaterad

Som pr-ansvarig ser Anna Aderlund till att forskningen om hjärt-lungsjukdomar uppmärksammas av olika medier. Hon är ständigt uppdaterad på utvecklingen för att kunna skriva pressmeddelanden och tipsa journalister om intressanta nyheter på forskningsområdet. 

-En bra arbetsdag kan börja på SVT ellerTV4 där en av våra medicinska experter blir intervjuad tillsammans med en person som drabbats av hjärtsjukdom. Jag coachar intervjupersonerna innan sändningen.

Vill få fler att ge en gåva

Med hjälp av bra berättelser och nyheter jobbar hon för att tydliggöra allvaret med hjärtsjukdom samt visa på forskningens framsteg och möjligheterna att hjälpa de som drabbats.

Målet är att rekrytera fler givare som stödjer hjärt-lungforskningen.

-Tvärtemot vad många tror är det inte staten som bekostar all forskning. En stor del av forskningen kan bedrivas tack vare privatpersoner som frivilligt ger en gåva.

Forskningen räddar liv

Anna har närstående som lider av hjärt-kärlsjukdom och har sett på nära håll hur bidragen gör nytta.

-Tack vare forskningen kan man överleva svår hjärt-kärlsjukdom och få många fler och friska år tillsammans med nära och kära. Den känslan har jag med mig i mitt arbete varje dag.