Nyhetsarkiv

Hjärtrapporten 2019

Idag släpps Hjärtrapporten 2019, vår egen rapport som ger ett panorama över hälsoläget inom hjärt-kärlsjukdomarna och ringar in forskningens utmaningar. Vi lyfter upp nyheter, trender och forskningsframsteg. Dessutom ger vi en inblick i några av de nästan 200 spännande forskningsprojekt som Hjärt-Lungfonden finansierar inom hjärt-kärlområdet.

Handla i julshopen och stöd forskningen

Nu har vi öppnat vår julshop. Här kan du inhandla julklappar samtidigt som du stödjer den livsviktiga hjärt-lungforskningen. Välj bland allt från julkort och dekorationer till roliga leksaker för de små.

Hjärtsäkra företaget med en julgåva

Ge en julgåva och visa era kunder och personal att ni stödjer livsviktig forskning. Skänker ni 20 000 kronor får ni dessutom en kurs i hjärt-lungräddning, och ger ni 50 000 kronor får ni en hjärtstartare.

Prins Daniels anslag: Sex miljoner kronor till livräddande forskning om hjärtstopp

Drönare med hjärtstartare, artificiell intelligens och nedkylning av hjärnan – det är några av de metoder Jacob Hollenberg utvärderar för att hjälpa de uppemot 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp. I dag tar han emot Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare, och tilldelas sex miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden till sin forskning.

Stora regionala skillnader på tillgången till hjärtstartare

Antalet hjärtstartare per invånare varierar kraftigt i landet – det visar Hjärtstartarindex, en ny kartläggning av landets hjärtstartare som Hjärt-Lungfonden har tagit fram. Nu krävs en satsning från kommuner, näringsliv och bostadsaktörer för att hjälpa de över 5 000 svenskar som årligen dör av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

Endast 53 procent känner till flera symptom på hjärtinfarkt

Bara drygt hälften av svenskarna, 53 procent, känner till andra symptom på hjärtinfarkt än bröstsmärtor. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Hjärt-Lungfonden. Hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige med cirka 6 000 döda per år. Om fler hjärtinfarkter upptäcktes i tid skulle många liv kunna räddas.

Fetma stor riskfaktor för gåtfull hjärtsjukdom

Varje år avlider långt över 300 svenskar i hjärtsjukdomen kardiomyopati. Varför man drabbas har till stor del varit okänt. En ny svensk studie med stöd av Hjärt-Lungfonden visar en stark koppling mellan fetma och kardiomyopati, där ungdomar med ett BMI över 35 löper hela åtta gånger större risk att drabbas.

Forskaren svarar på vanliga frågor om högt blodtryck

Sebastian Albinsson, biträdande universitetslektor vid Lunds universitet, svarar på vanliga frågor om högt blodtryck, hypertoni. Vad räknas som ett högt blodtryck, vilka riskfaktorer finns det och vilka är symtomen?

Fyra frågor till Erik Björklund om hans studie rörande kranskärlssjukdom och medicinering

I början av september presenterades en ny stor svensk studie, finansierad av Hjärt-Lungfonden, på världens största hjärtkongress ESC i Paris. Vi ställde fyra frågor till Erik Björklund, doktorrand och ST-läkare i kardiologi, om studien som visar på en oroande trend.

Livsviktigt att vara uthållig med läkemedel efter hjärtoperation

Att fortsätta att ta sina hjärtläkemedel efter en kranskärlsoperation kan vara skillnaden mellan liv och död. Det visar en ny svensk registerstudie som genomförts med stöd av Hjärt-Lungfonden som presenterades vid en Hotline Session under hjärtkongressen ESC i Paris.