Barnen med tbc på King Dinuzulu-sjukhuset

Många barn i Sydafrika lever med tbc. På sjukhuset King Dinuzulu i Durban behandlas ett trettiotal barn inom projektet ”Nya vapen mot tbc”.

Läs rapporten från Durban där forskningsprojektet Nya vapen mot tbc pågår i jakten på en ny behandling av multiresistent tbc.

På barnavdelningen finns ett trettiotal barn. Det minsta endast några månader gammal och de äldre i tioårsåldern. De lider alla av multiresistent tbc men i olika grad. Många är också smittade av HIV. Hos en del syns sjukdomen tydligt. De är smala och håglösa med grå hy. Andra ser ut som friska glada barn gör mest och det är svårt att förstå hur allvarligt sjuka de är.

På vardagarna klär sig barnen i sina skoluniformer och går till sjukhusskolan, en nyrenoverad huslänga med fyra klassrum och trivsam lekplats. Det skulle kunna vara vilken lågstadieskola som helst men här har alla barn multiresistent tbc och mycket av skoltiden går till att bearbeta deras intryck och situation.

De flesta barnen kommer från fattiga områden och har levt i kåkstäder med dåliga möjligheter till rent vatten, ren luft och näringsriktig mat. Deras immunförsvar är försvagat av både livssituation och i många fall hiv vilket gjort dem extra mottagliga för tbc. De saknar ofta föräldrar. Om de inte gått bort hiv eller tbc gör arbete, syskon och kanske avstånd att de inte kan besöka sina sjuka barn. Därför är personalen och klinikens program för kroppskontakt så viktig. Det märks att sjuksköterskorna tar sin uppgift på allvar och ger barnen mer än bara vård och medicin. De är ofta deras enda trygga famn.

Tuff behandling med svåra biverkningar

Lidandet som följer med multiresistent tbc är inte svårt att förstå och som i så många andra sammanhang är det barnen som lider mest. De måste ta samma starka mediciner som de vuxna patienterna, även om de kan vara skadliga för barnets utveckling, och de drabbas av samma svåra biverkningar, t.ex. förlorad hörsel och kraftigt illamående. En spruta och mellan 10 och 15 tabletter varje dag i upp till 6 månader innan de förhoppningsvis svarar på behandlingen och inte längre är smittsamma. Först då får de åka hem för fortsatt behandling av kringresande sjukvårdspersonal i upp till ett och ett halvt år.

För både barn och vuxna med multiresistent tbc är det en lång resa till ett normalt friskt liv. Förhoppningen är att den nya behandlingen ska bota fler och vara en mer skonsam behandling för barnen som lider mest.