Kan en allergiepedemi stoppas med hjälp av bakterier?

Kan mammans bakterier vara en nyckel till att hindra att allergier och astma utvecklas? Och på vilket sätt? Det vill Maria Jernmalm ta reda på med sitt forskningsprojekt.

När jag började forska för 20 år sedan trodde man att det var genom att begränsa kontakten med pälsdjur, pollen och ämnen som kan göra oss allergiska, som man kunde undvika allergi. Idag tänker vi istället att det är genom att tidigt utsättas som vi håller oss friska. Kan vi då innan vi föds, se till att vårt immunförsvar ärväl förberett för världen?

Vårt immunförsvar byggs upp redan i magen på mamman och det kan påverka resten av våra liv. Med vår forskning undersöker vi bland annat om vi genom att ge mamman probiotika - bakterier- under graviditeten, kan minska risken för att drabbas av astma och allergier.

Astma och allergi är idag ett växande problem,vi kallar det faktiskt en epidemi för att sjukdomarna ökar så kraftigt. Över en tredjedel av alla svenska barn är drabbade. Något jag även fått uppleva på nära håll då en släkting till mig har svår allergi. Därför känns forskningen på vårt immunförsvar och astma/allergi särskilt viktig för mig. Vi behöver så snart som möjligt få bukt med den negativa utveckligen. Det vore inte möjligt utan de anslag vi får. Stödet finansierar vår forskning och görgenombrotten möjliga.

Ett stort tack till alla givare!

Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi, Institutionen för klinisk och experimentell medicin, Linköpings Universitet.