Amelia testade SCAPIS-projektet

Hjärt-Lungfondens ambassadör Amelia Adamo fick testa på det som 30 000 slumpvis utvalda svenskar kommer att göra: att delta i den världsunika studien SCAPIS.

Personlig fakta
  • Namn: Amelia Anna Valeria Adamo
  • Ålder: 69 år
  • Yrke: Journalist, legendarisk magasinsmakare och före detta tidningschef. Ingår i Bonnier Tidskrifters ledningsgrupp och styrelse. Har tilldelats Stora Journalistpriset 1986 och 2003.
  • Bor: Vindsvåning i Hornstull på Södermalm i Stockholm och hus på Dalarö i Stockholms södra skärgård.
  • Familj: Sambon Lucio Benvenuto, två vuxna söner och fem barnbarn i åldrarna 1,5 till 12 år.
  • Stjärntecken: Fisk. Född den 24 februari 1947 i Rom, Italien.
  • Favoritmat: Pastarätter av alla de slag.

– SCAPIS forskningsresultat är för mina barnbarns framtid, så att den generationen kan få större chanser till friskare liv, säger Amelia Adamo.

Hon är känd för att ha skapat succémagasinen Amelia, Tara och M-magasin, där hon alltid återfinns på omslaget. Som journalist och ambassadör för Hjärt-Lungfonden har Amelia Adamo fått möjlighet att prova den internationellt unika studien SCAPIS som nu genomförs på sex orter i Sverige.

– Jag ingår inte i studien eftersom jag är över 64 år. Så det är de andra som får lämna sina data till forskningen. Jag bara beskrev i M-magasin hur undersökningen går till, säger Amelia Adamo.

– Deltagarna är beundransvärda pionjärer. De ställer sina kroppar till förfogande för forskningen, 30 000 slumpvis uttagna personer. En massiv, frivillig, oavlönad insats för efterkommande. Forskningsresultaten kommer mina barnbarn, deras generation, till gagn när de blir äldre. 

Målet med SCAPIS

Målet med SCAPIS är att upptäcka allvarliga hjärt- och lungsjukdomar innan de uppstår och förebygga dem. Vem är egentligen en högriskindivid, en som likt Amelia Adamo har karriär­stressat i så många årtionden att det har blivit ett normalläge?

Gåvor driver SCAPIS
  • SCAPIS är en världsunik befolkningsstudie som fullt utbyggd ska omfatta 30 000 personer. SCAPIS finansieras framför allt genom gåvor från Hjärt-Lungfondens givare samt med betydande bidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Vinnova, Vetenskapsrådet och universitetssjukhusen.

– Sömntabletter tar jag kontinuerligt, Losec till magen varje dag, år ut och år in. Det är ansvaret, du vet. Chefskapet sitter i min mage. Jag har haft förstadiet till tarmcancer. För tre år sedan skars 30 centimeter av min tarm bort.

Tankar om hälsa och åldrande

I bilen mot sjukhuset i Uppsala kom tankarna. Med ens kände hon sig både osund och dödlig.

– SCAPIS kan ge svar som man kanske inte vill ha, på frågor som man kanske har blundat för eller inte har reflekterat över. Det finns en risk i att leva i högönsklig välmåga. Har aldrig rökt, men är det något med min lever? Den har spökat sedan jag var ung. Blir pangtrött mitt på dagen. Måste jag kanske lägga om vin- och whiskyvanor, reflekterar Amelia och fortsätter:

– Förr hade jag åldersnoja, inte längre. Jag är ovanligt harmonisk. Men jag har artros i händerna. Ålderdomen… Jag vill åldras med huvudet i behåll och styrfart i benen. SCAPIS fick mig att tänka till om hälsa och nu gör jag vad jag kan. Äter ekologisk medelhavsmat som min man lagar, bryr mig om hållbarhet. Jag vill åldras hållbart och även åldras med bestämmanderätt över min död.

EKG, magnetröntgen och andra undersökningar

I Uppsala gick Amelia Adamo kilometerlånga kulvertpromenader mellan sjukhusets provplatser. Sömn, blodstatus, fettmängd, lungkapacitet, handkraft, EKG under 24 timmar. Magnetröntgen av bland annat lever och hjärta. Därtill en hälsointervju med 140 frågor. 

Så, hur dramatisk var sanningens minut?

– Det dramatiska är att det var så odramatiskt. Inte ens levern är i fara. Bra långtidssocker, lite högt totalkolesterol. Pålagring i halspulsådern, normalt i min ålder.

Med resultat från SCAPIS kan man börja förbättra mediciner där det behövs. Ska man ha år ska man ha friska år.