Hjärtinfarkt fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige

Hjärtinfarkt är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Med ökad kunskap om placket i våra kärl kan vi bättre bedöma risken för hjärtinfarkt och rädda liv.

Manlig forskare i vit rock framför datorskärm

Röntgenläkaren och forskaren Örjan Smedby vid Linköpings Universitetssjukhus

Publicerad 2019 | Uppdaterad 11 december 2023

– För att minska antalet fall av hjärtinfarkt är det viktigt att inte bara kunna ställa diagnos på bröstsmärtor, utan också att kunna bedöma risken för hjärtinfarkt, säger röntgenläkaren och forskaren Örjan Smedby vid Linköpings Universitetssjukhus. 

Undersökningar av kranskärlen görs i det akuta skedet, det vill säga i samband med att en patient har smärtor i bröstet. Den etablerade metoden är kranskärlsröntgen som innebär att en tunn kateter förs in i hjärtat.

Metoden innebär alltid en risk för patienten och vi undersöker därför andra tekniker som kan användas vid misstanke om förträngning i kranskärlen

– Metoden innebär alltid en risk för patienten och vi undersöker därför andra tekniker som kan användas vid misstanke om förträngning i kranskärlen.

Ny teknik ger bättre avbildning av kranskärlen

Fokus ligger på moderna avbildningstekniker som datortomografiangiografi, CTA, och magnetkamera, MRT, undersökningar som är enklare för patienten. Kranskärlen rör sig ständigt och det är en utmaning att ta bilder, men vid Linköpings universitetssjukhus finns en av världens modernaste datortomografer. Tack vare utrustningen kan tredimensionell avbildning göras snabbare. Tekniken ger också bättre information om hur kärlet ser ut.

– Det mest grundläggande är att identifiera förträngning i kärlet. Målet är att ta reda på om den är farlig eller inte. Vi vill ta reda på vad förtjockningen i kärlväggen består av, om det mest är fett, bindväv eller kalk. Vi tror att det allra farligaste placket består av mycket fett omslutet av ett tunt bindvävslager. Det är instabilt och kan brista, säger Örjan Smedby.

Teknik och medicinsk forskning kan förutse hjärtinfarkt

En utmaning är att minska stråldosen vid röntgenundersökningen och samtidigt få en tillräckligt bra bildkvalitet för att materialet ska gå att analysera.

Det är en kombination av teknisk och medicinsk forskning, vilket är mitt kärnintresse

– Det är en kombination av teknisk och medicinsk forskning, vilket är mitt kärnintresse. Genom att processa bilderna i datorer är det möjligt att minska stråldosen och i framtiden har vi i så fall en enkel metod som gör det möjligt att förutsäga risken för hjärtinfarkt.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Stoppa en propp. Swisha ett belopp!

Stöd forskningen om hjärtinfarkt.