Josephine föddes med hjärtfel

När läkaren satte stetoskopet mot nyfödda Josephines hjärta sa hans ansiktsuttryck allt – han hörde blåsljud. Mamma Sofia förstod direkt att det här återbesöket på BB inte skulle sluta som planerat. Hon ville inget annat än att åka hem till den härliga bebisbubblan igen. Istället behövde Josephine undersökas, genast.

Stöd forskning om barnhjärta

Det fanns bara ett sätt att rädda hennes liv. Kort därpå fick familjen träffa en barnkardiolog, som förklarade att Josephine behövde opereras för att överleva. Hon hade en missbildad hjärtklaff och två hål i hjärtat. Även om hon just då var symptomfri skulle det inte fortsätta så. Redan vid 2,5 veckor började hon kräkas uppall mat, sedan fick hon hjärtsvikt och sov nästan dygnet runt. När Josephine var 1,5 månad gick det inte att vänta längre på operation. Familjen fick snabbt åka till Lund, där en kirurg arbetadei ungefär sju timmar med att laga det lilla hjärtat, bland annat med hjälp av gore-tex.

Efter några dagar var Josephine inte alls så vaken som förväntat. Föräldrarna jämförde förtvivlat med alla pigga barn på avdelningen. Det visade sig då att en av lagningarna i Josephines hjärta hade släppt. Därför behövde hennes bröstkorg öppnas upp ännu en gång, vilket var en fruktansvärd upplevelse för familjen. Men tack och lov gick operationen nu som den skulle. Sofia Stiernström säger att den här perioden var som en enda dimma: ”Jag var en tigermamma som vakade dygnet runt. I efterhand förstår jag inte hur jag orkade. Men även om det var tufft så är det helt fantastiskt vad läkarna kan göra idag.”

Kommer familjen någonsin att kunna slappna av?

Efter operationerna återhämtade sig Josephine snabbt, men efter två år började trycket i hjärtat att öka. Det berodde på en utväxt som kan uppstå efter hennes typ av ingrepp. När hon närmade sig fyra år genomgick hon sin tredje stora hjärtoperation, för att bli av med utväxten. Två dagar senare var hon uppe och sprang. Och idag är Josephine som vilket barn som helst –hon går i förskoleklass, spelar fotboll och är en hejare på slalom. Det enda som syns är ärret på magen. Det som däremot inte syns är att trycket återigen har börjat öka inne i hjärtat. Behövs det en ny operation? Kanske. Det enda som är säkert är att hon behöver gå på kontroller resten av livet. Ge en gåva för hjärtbarnens skull.