Vinterbadade för forskningen

På nyårsafton tog en grupp modiga personer ett iskallt dopp för att samla in pengar till forskningen om hjärt-kärlsjukdom.

Det var tredje året i rad som initiativtagaren Anna-Carin Nordin trotsade kylan i det nollgradiga vattnet för en god sak.

-När min mamma Sigrid fick en allvarlig stroke för drygt tre år sedan bestämde jag mig för att göra något för att samla in pengar till forskningen. I många andra länder har man tradition av juldopp och nyårsdopp och på så sätt fick jag idén till insamlingen, säger Anna-Carin.

Det finns en anledning till att det blev just simning. Anna-Carin är maratonsimmare och världens första kvinnliga Seven Oceans Swimmer, vilket betyder att man avklarat simning i långdistans i sju olika etapper i världshaven.

På nyårsafton var det åtta tappra simmare som samlades vid Sörfjärden i Hälsingland. Kvar på stranden stod ytterligare ett trettiotal personer som samlats för att heja på vinterbadarna och stötta insamlingen.

-Jag hade gjort en burk där jag skrivit upp Hjärt-Lungfondens swish-nummer och så fick man välja om man lade i pengar eller swishade en slant. I år fick vi in 1 080 kronor och jag hoppas kunna engagera ännu fler nästa år, berättar Anna-Carin.