Insamling för forskningen om barns hjärtan

Lilla Iker fick en väldigt tuff start i livet. När han var bara tre månader gammal diagnostiserades han med ett allvarligt hjärtfel och behövde göra en hjärttransplantation strax efter sin ettårsdag.

Stöd insamlingen

Ikers mamma Susanne minns tydligt den dagen då de fick det chockartade beskedet att sonen hade ett allvarligt hjärtfel.

- Han fick hosta och vi åkte in till sjukhuset. På tio minuter sa allt pang och det var som att hamna i ett svart hål. Efter en lång utredning fick vi beskedet att han behövde ett nytt hjärta för att klara sig. Det första året kunde vi inte ens leva dag för dag, utan timme för timme för att han var så himla sjuk, berättar Susanne.

Som tur var hittade man ett nytt hjärta till Iker som transplanterades och klarade sig bra. Idag är han en levnadsglad sjuåring som älskar hockey och Star wars och som är stolt över ärret som pryder hans bröst.

Vill ge tillbaka till forskningen

Transplantationen gjordes 2011 och det var också första året som familjen startade en insamling till forskningen om barns hjärtan och sedan dess har det blivit många tusenlappar till Hjärt-Lungfonden.

- Det känns så bra att kunna ge något tillbaka. Man kan säga att vi har betalat 180 kronor för ett nytt hjärta till Iker. Det är vad akutavgiften på sjukhuset kostade och sen har vi fått fantastisk hjälp från vården som gör att han mår så pass bra idag. 

Susanne ser positivt på framtiden även om hon vet att Ikers hjärta kanske inte kommer hålla för evigt och att han kan komma att behöva en ny transplantation.

-Jag har stor tilltro till forskningen. Det går framåt så snabbt och vi hoppas att det finns ännu bättre alternativ i framtiden, som kräver mindre medicinering. 

Stöd forskningen för alla barnhjärtan 

Du kan också stödja den viktiga forskningen om barns hjärtfel. Bli månadsgivare och stöd forskningen på lång sikt!