"Insamlingar gör faktiskt nytta”

Rasmus Aspelin är inte mycket för opersonliga gratulationer på sociala medier. Men när han upptäckte att man enkelt kan starta en födelsedagsinsamling på Facebook, till förmån för välgörande ändamål, nappade han direkt.

Starta en insamling

Rasmus Aspelin är 26 år och jobbar som elektriker i Hallsberg. När hans födelsedag närmade sig fick han ett tips om att starta en födelsedagsinsamling, något han aldrig hade sett förut. Nyfikenheten fick honom att läsa vidare, och han insåg snabbt att detta var något han ville prova. 

– Jag tyckte det var helt fantastiskt! Jag är själv inte den som skriver grattis till alla mina vänner då jag tycker det känns opersonligt och lite smått larvigt… Men det här med insamlingar, inte bara är det fint och personligt utan det gör ju faktiskt även nytta, säger Rasmus.


När han skulle välja vad pengarna från insamlingen skulle gå till var valet ganska självklart – pengarna skulle gå till Hjärt-Lungfonden. Bakgrunden var att Rasmus pappa gick bort efter att ha drabbats av ett mystiskt hjärtfel bara någon månad tidigare. Rasmus har fortfarande inte fått någon riktig förklaring till varför pappans hjärta plötsligt stannade.

– Sedan dess har jag många gånger tänkt att med mer forskning kanske man hade kunnat upptäcka vad som var fel i tid och räddat livet på min pappa.

När Rasmus startade insamlingen satte han ett mål på 2 000 kronor, ett mål han snabbt ändrade till 1 000 kronor då han tänkte att det var orealistiskt högt. Men när insamlingen avslutades låg resultatet på över 30 000 kronor!