Inga-Lill har samlat in 1,4 miljoner till forskningen

Inga-Lill Tyft vände sin stora sorg till att göra gott för andra. I det tysta har hon gjort ett stordåd och samlat in rekordbeloppet 1,4 miljoner kronor till forskningen.

Bli månadsgivare idag

Kopplingar till hjärt-kärlsjukdom

Inga-Lill Tyft sitter vid sitt köksbord hemma i Strömstad och låter tankarna vandra. Vädret är grått och dimmigt och det passar bra just denna dag.

– I dag är det min dotter Ulrikas födelsedag. Hon blev bara en vecka, sedan förlorade vi henne och fick senare veta att orsaken hade kopplingar till hjärt-kärlsjukdom, säger Inga-Lill Tyft om tragedin.

I förlusten föddes fröet till ett livsverk utöver det vanliga. Med tiden engagerade sig Inga-Lill Tyft ideellt i Hjärt-Lungfondens insamlingsverksamhet. Det började lite av en slump.

Rekordbelopp till forskningen

– Jag fick frågan från en lokal begravningsbyrå om jag ville ta över efter den tidigare insamlingsansvariga och sedan trillade det bara på. När de efterlevande föreslår gåvor till Hjärt-Lungfonden i dödsannonsen är det jag som är kontaktpersonen. Det var 1994 och under åren har uppdraget resulterat i ett rekordbelopp till forskningen.

Inga-Lill Tyft kontrollräknade just siffrorna för april och maj.

– Nu har jag skickat 1 447 860 kronor till Hjärt-Lungfonden. Det hade jag inte vågat tro när jag började. Men det känns väldigt bra att kunna bidra på det här sättet.

Gåvobeloppen varierar från någon hundralapp till många, många tusen kronor.

Uppmärksammades för sina insatser

– Alla gåvor är lika välkomna och tillsammans har de ju växt till en stor summa.

Inga-Lill Tyft minns med värme ett besök på Hjärt-Lungfondens kontor i Stockholm, där hon uppmärksammades för sina insatser.

– Det var väldigt intressant för mig att få höra mer om allt som de gör. Nu jobbar jag vidare för att nå 1,5 miljoner till forskningen och fortsätter så länge jag orkar.