”Föräldrar ska inte behöva begrava sina barn”

Sonen Otis hade inte överlevt sitt medfödda hjärtfel om han varit född för tjugo år sen – men nu räddade forskningen hans liv. Nu anordnar Camilla Windhardt barndisco för tredje året i rad för att samla in pengar till forskning om medfödda hjärtfel.

Redan vid rutinultraljudet i vecka 18 upptäcktes det att bebisen i magen led av hypoplastisk vänsterkammare. Det är ett hjärtfel som innebär att vänster kammare är kraftigt underutvecklad. Camilla fick föda på universitetssjukhuset i Lund i stället för hemma i Jönköping och redan när lilla Otis var en vecka gammal opererades han.

– Läkarna berättade för mig och Petter att de inte hade kunnat rädda barn med det här hjärtfelet förut, men nu går det tack vare forskningen. Då kände jag att jag ville bidra till den forskningen så att de här barnen kan få ett bra liv och slippa transplantation i framtiden.

Sedan februari 2016 ordnar Camilla därför barndiscot ”Dansa för små hjärtan” tillsammans med vänner. I år hjälper Lina Johansson, Martina Wipa, Daniel Gebhardt och Hanna Hausmanis till. 2018 lyckades man tack vare biljettintäkter, lotterier, ansiktsmålning och sponsring samla in hela 50 000 kronor.

– Till och med vårt bankgironummer är sponsrat av banken. Det är verkligen noll kronor som går till oss eller företagen, utan allt ska gå till forskarna.

Varje öre går till Hjärt-Lungfonden

”Dansa för små hjärtan” har blivit väldigt populärt i Jönköping och de 330 biljetter som fanns 2018 sålde slut. Målet för 2019 är att samla in 100 000 kronor och arbetet med att hitta en ny lokal och nya sponsorer pågår för fullt. Men en sak är säker och det är att pengarna ska fortsätta att gå till Hjärt-Lungfonden.

– Jag kontaktade en läkare som jag har stor respekt för och frågade hur vi på bästa sätt kunde sponsra hans forskning. Han sa att det var genom att skänka pengar till Hjärt-Lungfonden, så då gör vi det, för de här barnen behöver alla pengar och all forskning de kan få.