Kollegan gick bort efter ett hjärtstopp

Mats Berglund var en omtyckt kollega på Swedbanks IT-avdelning. När han rycktes bort i plötsligt hjärtstopp startade kollegorna en egen insamling för att hylla minnet av sin vän.

"Viktigt att inventera sitt liv"
  • Rent praktiskt – se över alla försäkringar och annat som har med ekonomin att göra. Du och din partner behöver båda veta vilket skyddsnät ni har, och båda behöver ha koll på inkomster, utgifter och hur man betalar räkningarna.
  • Lyssna på kroppen och acceptera att åldern påverkar. Vi kan träna och vara i bra form, men då och då är det viktigt att inventera sitt liv. Gör jag det jag vill göra, mår jag bra av alla dessa åtaganden eller kan och bör jag välja bort några? 
  • Kom ihåg glädjen i livet och tappa inte bort den bland alla måsten.

Swedbanks IT-avdelning har 750 medarbetare. Ändå befann sig Mats Berglund, 57, ofta i händelsernas centrum som den prestigelösa kollegan som alltid ställde upp, vare sig det var intensiv arbetsdag eller glad pubkväll.

– Mats ville alla väl, han var en nyckelperson som alltid spred trivsel och glädje omkring sig, berättar Annica Tenninge som var Mats kollega och vän i 15 år.

Förra året började det märkas att något inte stod rätt till med Mats Berglunds hälsa.

– Mats hade varit på cykelsemester på Mallorca och orkade inte hänga med i tempot som han var van vid från tidigare resor. Det gjorde honom orolig och han gick till läkaren. Där fick han medicin mot högt blodtryck men för övrigt fortsatte allt som vanligt.

Stor hälsokontroll

Men allt var inte som vanligt. Under en vintersemester med familjen i Dubai kände sig Mats dålig och orkeslös. Så till den grad att han återigen sökte läkare och genomgick en stor hälsokontroll med EKG och andra tester.

– Resultaten visade på toppvärden. Men han blev sjukskriven en månad för att vila.

Så kom de ödesdigra dagarna i februari i år som Annica och hennes kollegor aldrig kommer att glömma. På fredagen stannade Mats Berglund hemma för att vårda en förkylning. Han såg fram emot helgen då han skulle träffa sitt andra barnbarn för första gången. På lördag morgon hittade familjen honom död i sängen. Hans hjärta hade stannat under natten.

– Jag stod på bilbesiktningen när jag fick veta vad som hänt. Först trodde jag att det gällde någon annan, Mats var ju bara förkyld. Men när jag förstod att det var sant var det som om en bomb exploderat bredvid mig. Så kändes chocken, säger Annica Tenninge.

Hyllar sin kollega – stödjer forskningen

Kollegornas hyllning är att stödja forskningen.
– Jag ringde till Hjärt-Lungfonden och de hjälpte mig starta en insamling till Mats minne. Målet var 25 000 kronor men det har kommit in betydligt mer än så. Vi får inte Mats tillbaka, men det känns jätteskönt att göra någonting för vår saknade vän, avslutar Annica Tenninge.