Vännerna samlade via datorspel

Vännerna Sara och Moa samlade in 7 000 kr till forskningen på bara tio timmar. Genom sitt stora spelintresse engagerade de andra att bidra till insamlingen.

Vännerna Sara och Moa, eller xSarus och ssatochi som de heter när de spelar har i över två år spelat datorspel tillsammans. Trots att de bor i olika städer kan de umgås via sitt gemensamma spelintresse flera gånger i veckan och via en sida på internet kan deras fans följa dem live medan de kommenterar spelet.  

Innan jul gick Saras morfar bort på grund av lungsjukdomen lungfibros och inom en månad avled också Moas morfar efter flera hjärtinfarkter och en stroke.

-Det var omtumlande att de båda gick bort så nära varandra och vi kände att vi ville göra något. Vi tittade runt och hittade Hjärt-Lungfonden som arbetar brett med alla de här sjukdomarna och tyckte att det passade bra, berättar Moa.

Överträffade insamlingsmålet på tio timmar

Via Hjärt-Lungfondens webbplats startade Sara och Moa en egen insamling och på en spelsida som heter Twitch anordnade Sara och Moa en livesändning där de under tio timmar uppmanade alla som följde spelet att ge ett bidrag till deras insamling för forskningen. Ungefär tjugofem personer var med och bidrog och ganska snabbt överträffade de sitt mål.

-Vårt mål var att samla ihop 5 000 kronor men till vår stora glädje fick vi ihop 7 000 kr. Min mormor är jätteglad och det är många andra som har peppat oss. Det här är viktigt för oss så det känns väldigt bra, säger Moa glatt.

Här hittar du Moa och Saras insamling.

Starta en insamling - så funkar det.