Dansa för livet

För göteborgaren Lars Kanderhag och hans vänner är dansbandsveckan i Malung sommarens höjdpunkt.

– Det är en folkfest, full av glädje och härliga människor. Och det är en speciell stämning, alla litar på varandra och du skulle kunna köpa nattamat på krita om du glömt plånboken hemma. Hela byn lever upp!

Samlar in pengar till forskningen

För tre år sedan bestämde sig Lars och hans vänner för att klä sig från topp till tå i rosa när de åkte till Malung – de målade till och med om sin gamla husvagn i färgen. Väl på plats började de spontant samla in pengar till bröstcancerforskning.

De blev snabbt uppmärksammade av andra besökare på dansbandsveckan och av radio och tidningar. Den spontana idén har nu blivit en tradition. 2015 samlade gruppen in pengar till forskning om prostatacancer och 2016 gick pengarna till Hjärt-Lungfonden.

Närstående som drabbats

– Det är ett oerhört viktigt forskningsområde, så det var självklart att pengarna skulle gå till Hjärt-Lungfonden. Flera i gänget har släkt och vänner som har drabbats och vi har alla föräldrar som börjar komma upp i åren.

För att samla in pengar anordnade gänget bingo och quiz, målade naglar, putsade skor och sålde Hjärt-Lungfondens pin. Självklart var de iklädda rött, både i form av pikétröjor och peruker och så med hjärtformade solglasögon på nästipparna.

– Alla vi mötte var positiva och många människor delade med sig av sina erfarenheter av hjärt-lungsjukdomar.