Mimmi skaffade hjärtstartare till Skålan

Tack vare Mimmi Backskogs engagemang har byn Skålan en hjärtstartare.

I byn Skålan, tio mil söder om Östersund, bor cirka 150 människor i alla åldrar. Det är en snäll plats där alla känner alla. Här har Mimmi Backskog växt upp och trivs bra. Att hon bryr sig om sina grannar och vänner bekräftas bland annat av den hjärtstartare som sedan i februari hänger i ett särskilt skåp på bygdegårdens fasad. 

Bakgrunden är dramatisk. För inte länge sedan förlorade Mimmi Backskog och hennes familj en nära anhörig i hjärtinfarkt. När den första chocken lagt sig kände Mimmi att det borde finnas en hjärtstartare i byn.  

− Det var ett samtal med min mamma och moster som väckte tanken på en hjärtstartare som extra trygghet för byn. Ungefär samtidigt skulle min klass på Entreprenörsprogrammet jobba med egna projekt. Jag bestämde att mitt projekt skulle vara att skaffa en hjärtstartare, berättar hon.

Involverade hela Skålan

Mimmi Backskog ville involvera byborna i projektet, och pratade med sina lärare om hur det skulle kunna gå till. Ungefär samtidigt tog hon kontakt med Hjärt-Lungfonden för tips och råd om företag som säljer hjärtstartare och utbildningar för att använda dem.

I september presenterade Mimmi sin idé för hela Skålan. Och det under festliga former. 
− Vi har en årlig surströmmingsfest i bygdegården för hela byn. Då berättade jag om projektet och delade ut ett informationsblad. Vid den här tiden hade jag också börjat ringa företag för att höra om de var intresserade av att sponsra hjärtstartaren.Det visade sig att många företag och föreningar var intresserade.

Snart började Mimmi Backskog själv bli uppringd av olika organisationer som ville stödja projektet. 
− Det stora intresset var fantastiskt och gav extra energi. Jag hade aldrig vågat tro att insamlingen skulle bli så känd! I februari fanns hjärtstartaren på plats i specialskåpet på fasaden till Skålans bygdegård, byns samlingspunkt med dagis, fritids och olika aktiviteter. En investering på cirka 25 000 kronor. Någon månad senare genomfördes den första utbildningen för att använda hjärtstartaren, och snart är det dags för nästa.