Berättelser ur livet

1,8 miljoner i Sverige lever med hjärt-kärlsjukdom och sjukdomarna berör långt fler. Här hittar du berättelser från personer som vill dela sina erfarenheter.

Vill du berätta din historia? Hör gärna av dig till oss med en kort beskrivning av dina erfarenheter. 

Läs gärna våra sidor med stöd och råd för dig som är anhörig.

Stefans stroke satte stopp för stressen

För sex år sedan gjorde Stefan Di-Omnias stressiga livsstil att han drabbades av stroke vid 44 års ålder. Läkarna trodde att hans liv var över. I dag är han nästan helt återställd.

Stroke tar inte hänsyn till ålder

Den unga juristen Sandra Thörn drabbades av stroke vid 24 års ålder. Hon vet inte helt säkert varför hon drabbades.

I sorgen fanns en större närhet

Första dagen på en efterlängtad semester slår tragedin till. Lars Björkman och hans två barn förlorar sin hustru och mamma Erika i plötsligt hjärtstopp. Sex år senare finns det åter glimtar av glädje i livet. Men resa...

Svår hjärtsvikt ledde till hjärtbyte

För drygt tre år sedan fick Magnus Hedqvist diagnosen hjärtsvikt och dilaterad kardiomyopati. Ett hjärtbyte räddade hans liv.

”Som att leva med en tickande bomb”

Fem ballongvidgningar, bröstsmärtor och en hjärtinfarkt. Så har livet sett ut för 47-årige Frank de senaste åren. Nu har han startat en egen digital insamling för att stödja hjärtforskningen.

Hjärtinfarkten var ett mysterium

Hon spelade innebandy på division 1-nivå, rökte inte och hade varken övervikt, högt blodtryck eller diabetes. Ändå fick hon en hjärtinfarkt, bara 18 år gammal. Ett mysterium för läkarna, men också för Lisa Christensso...

Mormor och mamma dog i KOL

Inom loppet av fem år avled Marie Munthers mormor och mamma. Båda drabbades av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. – Jag tror att mamma hade levt i dag om hon hade slutat röka när hon fick diagnosen, säger Marie.

Lovis hjärtfel upptäcktes efter 1,5 år

När Nathalie och Kristians dotter var ett halvår gammal märkte de att något inte stämde. Hon gick ner i vikt och var konstant sjuk. Det dröjde innan deras oro togs på allvar. Läs Nathalies berättelse om när man till...

Ständig saknad efter hjärtbarnet Linda

För tjugofem år sedan förlorade Madeleine sin dotter som föddes med ett allvarligt hjärtfel. Saknaden finns alltid där efter Linda som bara fick en vecka här i livet.

Lungfibros – en gåtfull sjukdom som inte syns

För fyra år sedan fick Marita, då 47 år gammal, diagnosen lungfibros. Det är en ovanlig lungsjukdom som smyger sig på och som fortfarande är en gåta för forskarna.

Eris vattengympar för att lindra sin KOL

Att träna betyder allt. För KOL-patienterna i Umeå gör veckans två träningspass i poolen hela skillnaden. Eris Nygren har deltagit i vattengympa sedan hon fick diagnosen KOL för snart 14 år sedan.

Krister fick 59 hjärtstopp på ett dygn

Johanna Sundin minns den där overkliga sommarmorgonen som om det var i går. Hon och hennes man Krister var på besök hos hennes föräldrar i Östersund när det plötsligt hände. En fullt frisk man i 39-årsåldern drabbades...