Frågor att ställa sig före start

Fysisk aktivitet är bra för hälsan. Det stärker hjärtat och stabiliserar blodfetter, blodsocker samt blodtryck. Men för enstaka personer kan ett utmanande lopp innebära en hälsorisk. Därför bör du som tänker delta genomföra ett självtest som är utformat av ERC – den europeiska läkarföreningen. Var ärlig mot dig själv och reflektera över form och hälsa. Ställ inte upp i loppet om du inte känner dig helt frisk.

1. Har du någon känd (diagnostiserad) hjärtsjukdom?

2. Får/har du bröstsmärtor av fysisk aktivitet?

3. Har du haft bröstsmärtor den senaste månaden?

4. Har du förlorat medvetandet eller svimmat/ramlat på grund av yrsel? (En eller flera gånger?)

5. Har du problem med skelett eller leder som kan förvärras genom fysisk aktivitet?

6. Har du någon gång medicinerats för högt blodtryck eller hjärtsjukdom?

7. Känner du till om du har någon annan fysisk åkomma, där läkare/motsvarande givit dig råd om begränsningar i fysisk aktivitet

Om du har svarat ja på någon av frågorna ovan så avråder vi dig från att starta utan att ha diskuterat detta med din läkare.

Om du har svarat nej på alla frågor men känner dig förkyld 3-4 dagar innan loppet så avråder vi dig från att starta.

I slutändan är det ändå du själv som avgör om du ska starta eller inte men var snäll mot dig själv och tänk på dina nära och kära, det kommer fler lopp.

Missa inte heller att du kan starta en egen insamling när du deltar i ett lopp till förmån för hjärt-lungforskningen i Sverige. Du gör det snabbt och enkelt på vår hemsida eller via Facebook.