Hjärtstartare på Lidingöloppet

Lidingöloppet blir hjärtsäkert i år. 30 utbildade hjärt-lungräddare utrustade med hjärtstartare kommer att finnas på plats utmed banan.

I helgen går Lidingöloppet av stapeln och tusentals löpare och åskådare samlas för det stora evenemanget. I år kommer även Hjärt-Lungfonden vara på plats med hjärtstartare längs löpspåret.

-Inga deltagare eller åskådare ska behöva dö av plötsligt hjärtstopp under ett motionslopp. Med hjärtstartare och utbildade volontärer på plats kan vi rädda liv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Flera hjärtstopp i tidigare lopp

Förra året drabbades tre löpare av hjärtstopp under Lidingöloppet. I samarbete med Hjärt-Lungfonden och Röda Korset kommer frivilliga från Johanniterhjälpen att finnas på plats med hjärtstartare utmed hela den 30 kilometer långa terrängbanan.

Snabb hjälp räddar liv

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. För att få igång ett hjärta som har stannat krävs hjärt-lungräddning och användning av en hjärtstartare inom 180 sekunder. Hjärtstartare är självinstruerande och enkla att använda.

Här kan du se ett inslag från ABC-nyheterna om Hjärtsäkringen av Lidingöloppet. Klippet börjar 1:30 min in i filmen.

lidingöloppet hjärtstartare