Plötsligt hjärtstopp under Almedalsveckan

Hjärt-Lungfonden var på plats under första halvan av Almedalsveckan 2013. Måndag till onsdag iscensatte vi plötsligt hjärtstopp på gator och torg i centrala Visby. De 50-60 nedslagen väckte stor uppmärksamhet bland besökarna.

Ett tjugotal personer med röda t-shirts som det stod "Kan du rädda liv på 180 sekunder" på, genomförde dramatiseringarna av plötsligt hjärtstopp och delade ut flyers som bjöd in till prova-på-hjärt-lungräddning och hantera hjärtstartare i lokaler på adressen Specksrum 5 i Visby.

Viktigt att utbilda i hjärt-lungräddning

I samband med prova-på-tillfällena kunde deltagarna passa på att lyssna till ett samtal mellan professor Leif Svensson och Anna Fredholm, projektledare för Hjärtsäkra Sverige. Hjärt-Lungfondens kommunikationschef Ulrica Klettner ledde samtalet som handlade om varför det är så viktigt att utbilda fler personer i hjärt-lungräddning och varför det är så viktigt att placera ut fler hjärtstartare i samhället.

Efter samtalen fick Leif Svensson många frågor om den senaste forskningen inom plötsligt hjärtstopp. Anna Fredholm svarade på frågor om vad man behöver tänka på när man vill hjärtsäkra sin arbetsplats och vad det innebär att skapa en hjärtsäker zon.

Hjärt-Lungfonden nominerad till Hetast i Almedalen

Sveriges kommunikatörer nominerade Hjärt-Lungfonden till utmärkelsen Hetast i Almedalen och många Almedalsbesökare twittrade om de iscensatta hjärtstoppen. Sveriges Radio intervjuade Ulrica Klettner om Hjärtsäkra Sverige, i direktsändning från sin egen scen i Almedalen.

Läs mer om kampanjen Hjärtsäkra Sverige