Skilsmässa och låg inkomst ökar risken för återfall i hjärt-kärlsjukdom

Människor som har genomgått en skilsmässa eller har låg inkomst löper betydligt större risk att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke efter att man har haft en första. Det visar en ny studie med stöd av Hjärt-Lungfonden.

– Studien visar att faktorer som skilsmässa och låg socioekonomisk status signifikant ökar risken att drabbas av återfall i hjärtinfarkt eller stroke. Vi anser att vården bör inkludera den här typen av faktorer i bedömningen när man väljer behandlingsmetod för att förebygga återfall, säger Joel Ohm, ST-läkare och doktorand vid institutionen för Medicin Solna vid Karolinska Institutet.

Studien visar att hjärtinfarkt-patienter som har genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk för en andra attack jämfört med gifta patienter. Hög inkomst och hög utbildning minskar risken för återfall med 35 respektive 14 procent.

Studien inkluderade 29 000 personer från SwedeHeart-registret som drabbats av en första hjärtinfarkt och som följdes i genomsnitt fyra år därefter. Tidigare forskning har visat en koppling mellan socioekonomisk status och risken för en första hjärt-kärlhändelse, men detta är första gången man inkluderar civilstånd och studerar risken för återfall.

– Hjärtinfarkt och stroke berövar över 13 000 svenskar livet varje år, och den här studien är ett viktigt steg för att öka kunskapen om vilka som drabbas. Förhoppningsvis leder forskningen till skräddarsydda behandlingsmetoder så att fler människor kan få tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden