Varannan önskar sig välgörenhet i jul

Mer än hälften av svenskarna, 52 procent, önskar sig välgörenhet i julklapp. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

Undersökningen visar att fler kvinnor än män vill ha välgörenhet i julklapp. Sex av tio kvinnor vill ha en välgörenhetsgåva i jul jämfört med fyra av tio bland männen. Mest positiva är kvinnor i åldern 15-29 år. Hela 82 procent av dem svarar ja på frågan om de vill få en välgörenhetsgåva i julklapp.

– När julen närmar sig vill många visa extra omtanke för sina medmänniskor. Då kan det vara ett fint alternativ att önska sig en välgörenhetsgåva som räddar liv i stället för fler saker, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.

Forskningen behöver mer resurser

Gåvor inför jul har stor betydelse för forskningen som räddar liv. Nästan var femte svensk, cirka 1,8 miljoner personer, är i dag drabbade av hjärt-kärlsjukdom och forskningen behöver mer resurser.

– Forskningen ger hela tiden nya fantastiska resultat, men samtidigt är hjärt-kärlsjukdom fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En julgåva till hjärtforskningen kan därför bidra till att fler människor får fira jul ihop med sina nära och kära, säger Kristina Sparreljung.

Ge en julgåva till forskningen

Väljer du att ge bort en julgåva till forskningen får du ett fint gåvobevis att lägga under granen. Ge en julgåva!

Om undersökningen

Sifo-undersökningen bygger på 1 000 telefonintervjuer under perioden 23–26 november 2015