Svenskarna rör sig för lite

I den nationella folkhälsoenkäten 2014 uppgav 64 procent av befolkningen mellan 45-64 år att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet. Men resultatet från en pilotstudie som ingår i Hjärt-Lungfondens forskningsstudie SCAPIS tyder alltså på att vi rör på oss betydligt mindre.

Enligt nationella rekommendationer bör vi röra på oss 30 minuter per dag, fem dagar i veckan, minst tio minuter åt gången. Resultat från en pilotstudie som ingår i Hjärt-Lungfondens stora forskningsstudie SCAPIS tyder på att bara 7 procent av svenskarna i åldern 50–64 år rör på sig tillräckligt mycket.

Vardagsmotion gör stor skillnad

– Det krävs inte några svettiga och hårda gympass för att skydda hjärtat. Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I den nationella folkhälsoenkäten 2014 uppgav 66 procent av befolkningen att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet. Men resultatet SCAPIS-studien tyder alltså på att vi rör på oss betydligt mindre.

Mätningar visar objektiv bild av hur vi rör oss

I studien utrustades nära 1 000 deltagare med en så kallad accelerometer. Den fungerar som en avancerad stegmätare och mäter om bäraren ägnar sig åt träning eller sitter stilla.

– Tidigare studier om fysisk aktivitet har ofta byggt på att deltagarna själva har rapporterat sin aktivitet. Den här studien ger en mer objektiv bild av hur lite vi faktiskt rör på oss, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Lyssna på ett inslag i Sveriges Radios Ekot om nyheten.

Läs fler svenska forskningsframsteg i Hjärtrapporten 2015 (pdf).

Sammanfattning av Hjärtrapporten 2015 (pdf).

Mer om SCAPIS-studien.