Hjärtsäker zon blir standard

För att fler ska överleva hjärtstopp kommer nu en standard för hjärtsäker zon. Standarden är först i sitt slag i Europa och beskriver hur man använder en hjärtstartare och vad som gäller för att en plats ska vara ”hjärtsäker”.

Varje år drabbas över 10 000 människor av hjärtstopp utanför sjukhus. Bara 500 av dem överlever Idag publiceras den första standarden i Europa för hjärtsäkra zoner. Standarden har tagits fram tillsammans med branschen för att fler liv ska kunna räddas.

Hjärtsäkra Sverige
Se vår generalsekreterare Kristina Sparreljung berätta om Hjärtsäker zon i SVT:s Gomorron Sverige.

-Vi är många som jobbar aktivt för att få fler hjärtstartare i samhället och sprida kunskapen om HLR, då vi idag vet att det är enda chansen till större överlevnad vid hjärtstopp. Eftersom efterfrågan på hjärtstartare ökar så finns det ett stort behov av en gemensam standard, säger Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare. 

Hjärtstartare finns bland annat på gym, tåg, badplatser, flygplatser och hotell samt på många arbetsplatser. Standarden beskriver hur man använder en hjärtstartare och vad som gäller för att en plats ska vara ”hjärtsäker”. 

Ladda ner standarden här.

Mer om Hjärt-Lungfondens projekt Hjärtsäkra Sverige.

Läs mer om hjärtstopp.