Nya riktlinjer för hjärt-lungräddning

Svenska rådet för hjärt-lungräddning har i dagarna presenterat nya riktlinjer för HLR. Var femte år uppdateras de utefter den senaste forskningen kring behandling av plötsligt hjärtstopp.

På den nationella HLR-kongressen i Göteborg den 10-11 oktober presenterades bland annat nya riktlinjer och ett nytt utbildningsprogram för hjärt-lungräddning. Kongressen hade ett par tusen deltagare, däribland Jessica Nieminen som är Key Account Manager på Hjärt-Lungfonden.

- Riktlinjerna är utformade för att öka överlevnaden vid oväntat hjärtstopp och revideras vart femte år av Europeiska HLR-rådet. Nu har Svenska rådet för hjärt- lungräddning anpassat dem för våra svenska förhållanden och i dagarna har de presenteras och diskuteras på kongressen, berättar Jessica.

Pulskontroll

Att kontrollera puls tas bort från riktlinjerna och ersätts med att larma (kontrollera medvetande och andning, därefter larma).

Bröstkompressioner

På vuxna ska man trycka mitt på bröstet minst fem centimeter, men inte mer än sex centimeter. Takten ska vara minst 100/minut, men inte mer än 120/minut. Man ska också släppa upp bröstkorgen mellan varje tryck.

Inblåsningar

Uppmaningen om att göra inblåsningar kvarstår. På vuxna gäller det 30 kompressioner, blås två gånger, fortsätt med kompressioner. En inblåsning ska ge en synlig höjning av bröstkorgen.