Nya nordiska näringsrekommendationer

För att undvika hjärt- kärlsjukdomar bör man äta rikligt av fisk, grönsaker, frukt och fullkorn och undvika vitt mjöl och socker.

De Nordiska näringsrekommendationerna tas fram var åttonde år och är ett resultat av tusentals vetenskapliga studier som vägs samman. I veckan kom nya rekommendationer som visar att den bästa kosten för hjärtat är grönsaker, frukt, bär, fisk, oljor och fullkornsprodukter.

Olja, mjuka fetter och fibrer – bra val

Av de nya rekommendationerna framgår vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta snarare än vilken mängd som rekommenderas. Raps- och olivolja och mjuka matfetter är att föredra framför hårda fetter. Bra kolhydrater är fullkorn och fibrer medan socker och vitt mjöl ska undvikas.

Läs mer om hur du tar hand om hjärtat här.

Här kan du läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats.

Sidan senast uppdaterad 2013-10-04