Lisa Larson gör årets hjärtepin

Inför Alla barnhjärtans månad 2014 har den världskända keramikern Lisa Larson designat Hjärt-Lungfondens hjärtepin. Lejonhjärta heter årets version, som går i rött och grönt.

Berätta lite om designen?

– Årets hjärtepin är ett lejon. Jag har samarbetat med min dotter, som är grafisk formgivare, och vi tyckte att lejonets ansikte passar så fint in i hjärtformen. Dessutom är lejonet lite av mitt varumärke. Alla känner till figuren.

Vad tänker du på när du hör namnet Hjärt-Lungfonden?

– Att det är ett så oerhört viktigt arbete som pågår inom forskningen. Vi kommer alla förr eller senare i kontakt med sjukvården och det är ju tack var forskningen som vi har så bra sjukvård i Sverige. Därför finns det anledning att stödja den.

Hur har Hjärt-Lungfondens arbete betydelse för dig?

– Min man är bypassopererad, så han har haft nytta av forskningens framsteg. 

Hur ser en typisk dag för Lisa Larson ut? En ”otypisk”?

– Mina dagar är otypiska hela tiden, ibland blir det till och med lite för mycket. Jag får många förfrågningar om olika uppdrag. Ett viktigt uppdrag är att hjälpa till att marknadsföra Gustavsberg. När fabriken lades ner på 90-talet fortsatte jag min tillverkning där och det har gått väldigt bra.

Hur skulle du beskriva vad det är som gjort dig så bra på det du gör?

– Som barn var jag ganska ensam och höll mig själv sysselsatt. Keramiken kom jag in på av en slump. Jag ritade och målade mycket och så var det en lärare på motsvarande konstfack i Göteborg som bad mig att söka till skolan. När jag kom i kontakt med keramiken kände jag direkt att det var min grej.

Så köper du hjärtepins

Pinsen säljs av skolungdomar runt om i landet. För att köpa direkt, maila till pins@hjart-lungfonden.se. En pin kostar 40 kronor och pengarna går till forskningsprojekt som räddar liv och som ger hjärtbarnen bättre livskvalitet. Uppge namn, fakturaadress, antal pins samt vilken färg du vill ha i mailet. Frakt och exp.avgift på 45 kronor tillkommer per beställning.