Jämtland toppar Hjärtsäker rankning

Hjärt-Lungfondens ranking visar att Jämtland är Sveriges mest hjärtsäkra län. Uppsala och Stockholms län ligger i botten.

Jämtland är bäst av Sveriges län i Hjärt-Lungfondens ranking av hjärtsäkerhet. Där finns 1,78 registrerade hjärtstartare per 1 000 invånare. Genomsnittet för hela landet är 0,92 hjärtstartare per 1000 invånare.

I botten av rankningen ligger Stockholms och Uppsala län med 0,66 hjärtstartare, men ofta finns hjärtstartarna mer tätt på större orter vilket gör att många stadsbor har närmare till en hjärtstartare än vad man har på landsbygden.

Snabbhet avgörande vid hjärtstopp

I Sverige drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp varje år och för dem kan närheten till en hjärtstartare vara livsavgörande.  Det finns nästan 9 000 registrerade hjärtstartare idag enligt Sveriges Hjärtstartarregister.

– Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva. Ju fler hjärtstartare som finns i samhället, desto fler liv kan vi rädda, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Läs mer om vår kampanj för att Hjärtsäkra Sverige. 

Läs hela nyheten och se statistiken över alla Sveriges län här.