Insamlingshjärtat som gjorde stort avtryck

Varje år har vi utmanat er att sprida era insamlingshjärtan till familj, släkt och vänner. I år har ni lyckats riktigt bra och alla insamlingar är lyckade insamlingar. Men det var ett insamlingshjärta som utmärkte sig lite extra.

Fakta insamlingshjärta
  • Mellan januari och februari varje år pågår kampanjen Alla barnhjärtans månad
  • Då samlar vi in pengar till forskning om barns hjärtsjukdom
  • Du kan hjälpa till genom att starta ett insamlingshjärta som bygger på sms-gåvor
  • I år samlade vi in fantastiska 265 000 kronor
  • Det går fortfarande att sms:a in gåvor och att starta upp nya hjärtan
  • I höst delas pengarna ut till forskning om barns hjärtsjukdom
  • När pengarna är utdelade stängs alla insamlingshjärtan ner
  • I januari nästa år kan nya insamlingshjärtan startas

Den 9 januari i år föddes Kotten. Det var Johanna och Carl Johans första barn.

- Vi åkte in till BB klockan fyra på natten, berättar Carl Johan. Allt såg mycket bra ut ända fram till eftermiddagen när läkarna noterade en avvikande hjärtaktivitet. Efter några prover ville de få ut Kotten och bara ett par timmar senare föddes världens finaste lilla skapelse.

Direkt efter förlossningen var Kotten ordentligt medtagen och skickades in till akutrummet. Efter en kvart andades han själv och hjärtat slog som det skulle. Han var 53 centimeter lång och vägde 3 860 gram. Han hade mörkt, lockigt hår.

- Jag glömmer aldrig lyckan när läkaren sa "Kom fram och hälsa på din son", säger Carl Johan. Jag tog hans lilla hand i min samtidigt som jag för första gången mötte hans blick.

Sekunderna senare hände det ofattbara. Maskinerna började pipa, läkaren bad Carl Johan att flytta på sig och i de kommande 45 minuterna försökte de att återuppliva Kotten. Till sist säger läkaren det overkliga.

- Vi får avbryta där.

Startade ett insamlingshjärta

När Carl Johan och Johanna kom hem från sjukhuset visste de inte riktigt hur de skulle berätta för sin omgivning om vad som hänt. Det var först när Carl Johan läste mejlet från Hjärt-Lungfonden om Alla barnhjärtans månad, som han startade ett insamlingshjärta.

- Det var ett väldigt bra sätt för oss att berätta vad som hade hänt, säger Carl Johan. samtidigt som jag tror att vår omgivning tyckte det var ett bra sätt att visa sitt deltagande i vår sorg. Än idag kan vi gå in på Kottens insamlingshjärta och bli alldeles varma när vi ser namnen på alla hans vänner som skänkt pengar. Fantastiskt vilket avtryck vår lilla kille har gjort.

Carl Johan och Johanna lyckades samla in över 40 000 kronor via sitt insamlingshjärta, pengar som går direkt till forskningen om barns hjärtfel.

- Vad Kotten dog av vet vi fortfarande inte med säkerhet, men jag är helt övertygad om att han är väldigt glad och stolt över sitt insamlingshjärta, säger Carl Johan.

Till Kottens insamlingshjärta